Pripadnici FUCZ učestvovali u izvlačenju tijela planinara Radeta Šimića koji je jučer stradao na planini Prenj

Rade Šimić, pripadnik Oružanih snaga BiH, smrtno je stradao jučer ujutro u lavini na sjevernoj stijeni vrha Cetina na planini Prenj. Njegov kolega Admir Andelić lakše je povrijeđen, ali je uspio pronaći tijelo stradalog Šimića. Nakon što je Federalni operativni centar zaprimio obavijest o nesreći od Kantonalnog operativnog centra HNK-a, 11 pripadnika FUCZ sa potrebnom opremom i vozilima uputilo se u mjesto Bijela kod Jablanice odakle su ka mjestu nesreće krenuli pješke zajedno sa pripadnicima GSS u BiH i ostalim spasiocima. Helikopterom Oružanih snaga BiH, za koji je zahtjev upućen putem Federalnog operativnog centra, tijelo stradalog tridesetjednogodišnjeg planinara danas je evakuirano s mjesta nesreće kod vrha Cetina na Prenju u Jablanicu.

Uz pomoć helikoptera Oružanih snaga BiH tijelo jučer stradalog tridesetjednogodišnjeg planinara Radeta Šimića danas je evakuirano s mjesta nesreće kod vrha Cetina na Prenju u Jablanicu.

Nakon jučerašnje dojave o nesreći na planini Prenj i obavijesti o nesreći od Kantonalnog operativnog centra HNK-a, Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) je odmah stavila u pripravnost dio jedinice za potrage i spašavanje u ljetnim i zimskim uslovima u slučaju potrebe njihovog angažmana i pomoći pripadnicima GSS-a na terenu. Opština Jablanica zatražila je da FUCZ pošalje ekipu ljudi sa opremom kako bi učestvovali u akciji spašavanja. Nedugo poslije toga 11 pripadnika FUCZ sa potrebnom opremom stiglo je u mjesto Bijela kod Jablanice gdje su ostavili vozila i dalje ka mjestu nesreće krenuli pješke zajedno sa pripadnicima GSS u BiH i ostalim spasiocima. Zajedno sa ekipom Gorske službe spašavanja (GSS) pripadnici FUCZ učestvovali su u  izvlačenju tijela stradalog planinara.

Jučer je evakuacija obustavljena zbog nepristupačnog terena i mraka a helikopter Oružanih snaga BiH zbog jakog vjetra nije mogao pružiti pomoć prilikom evakuacije tijela koje je izvučeno sa nepristupačnog terena na mjesto za helikoptersko izmještanje.

Rade Šimić, pripadnik Oružanih snaga BiH, smrtno je stradao jučer ujutro u lavini na sjevernoj stijeni vrha Cetina na planini Prenj. Njegov kolega Admir Andelić lakše je povrijeđen, ali je uspio pronaći tijelo stradalog Šimića.