Pripadnici FUCZ postavljaju šatore za smještaj migranata na lokalitetu Lipa između Bihaća i Bosanskog Petrovca

U skladu sa zahtjevom gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića koji je uputio direktoru FUCZ Fahrudinu Solaku, FUCZ je odmah uputila za Bihać kamion sa 30 šatora, 200 ćebadi (pokrivača), pet agregata i 30 higijenskih paketa. U toku jučerašnjeg dana pripadnici FUCZ počeli su postavljati  šatore, a preostali dio posla završit će se u narednih nekoliko dana kako bi se formirao prihvatni kamp koji će biti adekvatno i dugoročno rješenje za sve migrante na području Bihaća.

Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) juče su počeli postavljati šatore na lokalitetu Lipa između Bihaća i Bosanskog Petrovca gdje bi u narednih nekoliko dana trebali biti izmješteni migranti koji trenutno borave u napuštenim objektima i na ulicama Grada Bihaća. Radi se na postavljanju dijela privremenog kampa za ljude bez smještaja u središtu Bihaća, nakon čega će uslijediti gradnja pravog prihvatnog centra.

Prethodno je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić uputio zahtjev direktoru FUCZ Fahrudinu Solaku a FUCZ je odmah reagovala i prebacila za Bihać kamion sa 30 šatora, 200 ćebadi (pokrivača), pet agregata i 30 higijenskih paketa. U toku jučerašnjeg dana pripadnici FUCZ su već počeli postavljati  šatore, a preostali dio posla trebao bi biti završen u narednih nekoliko dana.

Sve aktivnosti oko formiranja ovog šatorskog naselja uslijedile su pošto je postala operativna podrška Ministarstva sigurnosti BiH i Vlade Federacije BiH, a intenzivno se radi i na postavljanju vodovodnog, te rasvjetnog sistema, a već je osigurana internet konekcija. U konačno rješavanje ovog problema uključena je i Evropska unija bez koje bi ovo bilo neizvodivo. U formiranje prihvatnog kampa na Lipi uključeni su i volonteri Kantonalne i gradske organizacije Crvenog križa koji pomažu u postavljanju šatora za mobilni tim i prvu pomoć, a uskoro se očekuje i postavljanje restoran sale u kojoj će biti vršena podjela hrane, odjeće i higijenskih potrepština.

Od ukupno 30 pripadnici FUCZ juče su postavili sedam šatora, a danas su nastavili aktivnosti na formiranju prihvatnog kampa koji bi u dogledno vrijeme trebao biti adekvatno i dugoročno rješenje za sve migrante i izbjeglice na području Bihaća, zbog čega se već krenulo i s adaptacijom pristupnih puteva, te gradnjom kanalizacionog sistema. Njegov primarni cilj je zaštita zdravstveno – epidemiološke situacije u gradu i humaniji smještaj za ove ljude.