Pripadnici FUCZ i ronioci iz Češke pretraživali i čistili korita rijeke Une i rječice Klokot u općini Bihać

Ronilački tim Ministarstva unutrašnjih poslova Češke Republike, u saradnji sa pripadnicima ronilačko-pirotehničkog tima Federalne uprave civilne zaštite, u okviru druge od tri predviđene ekspertne misije za deminiranje u 2016. godini, od 1. do 14. avgusta, izviđali su, izvlačili i uništavali neeksplodirana ubojna sredstava (zaostala iz rata) iz rijeke Une, na širem području Bihaća.

Pripadnici tima za specijalne ronilačke aktivnosti Nacionalne policije Republike Češke, sa pripadnicima Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), u okviru nastavka saradnje, radili su na pronalasku i uklanjanju neeksplodiranih ubojnih sredstava u koritima rijeke Une i rječice Klokot u općini Bihać.

FUCZ je, u saradnji sa nadležnim kantonalnim i općinskim službama u Bihaću, obezbijedila sve neophodne uvjete za boravak i rad ronilačkih timova tokom trajanja ove misije.

Iz rijeke Klokot, na lokalitetu Klokotskog mosta, u navedenom periodu izvađeno je 108  eksplozivnih sredstava, od toga: četiri minobacačke mine 8 cm (81mm), jedna minobacačka mina 5 cm,  40 ručnih bombi, dvije tromblonske mine, jedna protivpješadijska mina, dva metka 30 mm, jedan metak 20 mm,  dva metka 12,7 mm,  jedna granata 76 mm OF-350, jedna američka aviobomba iz Drugog svjetskog rata – ANM40A1 20lb/10kg, 50 komada streljačke municija 7,62 do 7,9 mm i tri okvira za pušku.

Od ovih 108 pronađenih sredstava izvršeno je podvodno deminiranje tri ručne bombe iz Drugog svjetskog rata (model BREDA M35, proizvedene u Italiji), a uništavanje ručne bombe (WZ B1, proizvedena u Poljskoj) i minobacačke mine kalibra 5 cm (QWgr. M36, proizvedene u Njemačkoj), izvršili su pripadnici Bihaćkog B tima za uklanjanje eksplozivnih sredstava FUCZ na lokaciji kod Klokotskog mosta pored rijeke Klokot.

Neka od pronađenih neeksplodiranih ubojnih sredstava nisu mogla biti uništena na mjestu pronalaska, pa su, u skladu sa bezbjednosnim procedurama, transportovana i privremeno smještena u, za to odgovarajuća, skladišta FUCZ i biće naknadno uništena.

Osiguranje područja uništavanja i kontrole saobraćaja vršili su pripadnici MUP-a USK-a, Policijska stanica Bihać.

Ovo je nastavak aktivnosti koje su na području BiH počele 2011. godine, a do sada je uspješno očišćeno korito rijeke Save na području Orašja, Odžaka i Brčkog, gdje je pronađen veliki broj različitih neeksplodiranih ubojnih sredstava, dok je posebno značajno vađenje i uništavanje dvije aviobombe kod Brčkog.

Ova saradnja ostvarena je u okviru Memoranduma o razumijevanju koji su potpisali Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ministarstvo unutarnjih poslova Češke Republike.  Ronilački tim iz Češke Republike i pripadnici FUCZ će od 29.08 do 11.09.2016. godine nastaviti aktivnosti na izviđanju, izvlačenju i uništavanju minsko-eksplozivnih sredstava iz rijeke Une i na lokalitetu Crnog jezera u općini Bosanska Krupa.