Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite uspješno prošli obuku u helikopterskom spašavanju

U kasarni Rajlovac, u organizaciji Gorske službe spašavanja-a u BiH, a uz asistenciju i podršku instruktora i pilota, pripadnika brigade zračnih snaga Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, održana je obuka u helikopterskom spašavanju kojoj su prisustvovali članovi GSS-a u BiH i pripadnici FUCZ.

Obuka, kojoj je prisustvovalo ukupno 19 lica, od čega tri pripadnika FUCZ, izvedena je 08.09.2015. godine, a obrađen je teoretski i praktični dio obuke.

Teoretski dio obuke odnosio se na upoznavanje sa letjelicom UH-1H, njenom primjenom i osnovnom namjenom u Oružanim snagama BiH, te sigurnosnim procedurama prilaska letjelici, ulasku i izlasku iz letjelice.

U praktičnom dijelu svi učesnici obuke su imali priliku demonstrirati dosadašnja iskustva spuštanja niz uže na vertikalnim stijenama, mostovima i sl., kao i usvojeno teoretsko znanje spuštanja niz uže iz helikoptera (repeling).

Svi prisutni su pokazali visok nivo zainteresiranosti, profesionalnosti i samopouzdanja prilikom izvođenja ovih zahtjevnih radnji.

 

{loadposition 14092015}