Predstavnik FUCZ prisustvovao velikoj evropskoj premijeri Hikvisionovih dronova u Splitu

Radilo se o prezentaciji vrlo naprednih uređaja koji su rađeni u svrhu nadzora, traganja i spašavanja te su opremljeni sa kamerama visoke rezolucije sa mogućnošću 30x optičkog zooma, termalnim kamerama, sami uređaji su napravljeni za letove u teškim uvjetima kao što su kiša i jak vjetar, velikih operativnih dometa, automatizirano upravljanje za dnevne/noćne letove pomoću GPS kooridinata, direktan prenos slike u operativni centar, dostavljanje pomoći na nepristupačne terene…

Firma “Hikvision”, najveći proizvođač videonadzorne opreme na svijetu, organizovala je 20. januara u hotelu “Le Méridien Lav” u Splitu prezentaciju svog drona.

Nakon tri velike evropske premijere svojih najnovijih bespilotnih letjelica u januaru, u Parizu, Londonu i Pragu, ovo je bila četvrta premijera ove firme na kojoj je prisustvovao i predstavnik Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

Predstavljeni dron s raznim vrstama instaliranih kamera savršeno je oruđe za: nevidljiv nadzor perimetra iz zraka, procjenu požarne situacije sa sigurne udaljenosti, procjenu stanja na područjima koja su uslijed prirodnih nepogoda odsječena od svijeta, usmjeravanje evakuacije putem glasovnih poruka iz zvučnika na dronu, pomoć akcijama spašavanja iz minskih polja nadzorom iz zraka i pretragu u uslovima smanjene vidljivosti danju i noću uz pomoć termalne kamere na dronu.

Na ovoj prezentaciji, pored predstavnika FUCZ prisustvovao je i veliki broj predstavnika organa uprave iz Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i kompanija koje se bave sigurnosnim poslovima iz Evrope.

Pored predstavljenih bespilotnih letjelica Hikvison je predstavio i kamere PanoVu – prikladne za nadzor zračnih i morskih luka, gradskih središta i drugih većih prostora (trgovi, parkirališta, stadioni, dvorane, itd.), potom termalne kamere – prikladne za nadzor u uvjetima mraka i slabe vidljivosti (granica, obala, zatvori, šume i planine, odlagališta otpada), antikorozivne kamere – prikladne za nadzor u uvjetima ekstremne vlage (luke, morska obala, brodovi, otoci…) te kamere Darkfighter – prikladne za videonadzor u uvjetima mraka i slabog osvjetljenja (uz očitavanje registarskih oznaka itd.) te uređaje za onesposobljavanje bespilotnih letjelica.

Federalna uprava civilne zaštite u okviru provođenja mjera zaštite i spašavanja iz svoje nadležnosti  tokom posljednje dvije godine počela je koristiti bespilotne letjelice ili popularno dronove. Praktična iskustva pripadnika FUCZ su uslovila njihovu upotrebu kako kod traženja nestalih osoba, u operacijama deminiranja kod uništavanja eksplozivnih sredstava, nadzoru terena tako i operativnom izviđanju. Pri tome se dronovi koriste kao alat, odnosno sredstvo koje značajno ubrzava i olakšava ove operacije.