Predstavnik Federalne uprave civilne zaštite učestvovao na seminaru u Sloveniji po nazivom „Radna grupa tim lidera i zamjenika tim lidera u razvoju modula državne/višedržavne jedinice za spašavanje na vodi“

U okviru IPA FLOODS LOT 1 programa na Bledu (Slovenija) je od 12. do 14.10.2015. godine održana trodnevna „radionica“ tim lidera i zamjenika tim lidera za spašavanje na vodi u kojoj su učestvovali predstavnici i treneri iz više evropskih zemalja. Federalnu upravu civilne zaštite je predstavljao Jasminko Ibraković.

Na radionici, na kojoj je prisustvovalo ukupno 25 učesnika iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Kosova, Turske, Crne Gore, Srbije, Švedske, Italije i Slovenije, raspravljalo se o strukturi modela i organizacija, opreme koja se koristi, sigurnosti i zaštiti, kodeksu ponašanja, operativnim procedurama, komunikaciji i medijima, razmjeni znanja i iskustava o reagovanju u uslovima prirodnih katastrofa (u ovom slučaju poplave), te saradnji država u aktivnostima planiranja i procjenjivanja spašavanja na vodi.

Prvi dio radionice, koja je bila kombinovanog tipa, bio je teoretski-predavanja i prezentacije, a drugi dio vježbe po modelu (obrascu), gdje su grupe od po četiri zemlje, u ovom slučaju Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora i Srbija, radile na rješavanju određenih pretpostavki (zamišljenih situacija).

Opšti zaključak je da je koordinacija na nivou međunarodne saradnje zadovoljavajuća, te da se mora održavati u slučaju intervencija i bolje efikasnosti timova.

{loadposition 21102015}