Povodom neutralizacije i uništavanja bombe u Bosanskoj Otoci u zgradi Federalne uprave civilne zaštite, 21. 10. 2015. godine, održana 1. vanredna sjednica Federalnog štaba civilne zaštite i pres konferencija

Neutralizacija i uništavanje neeksplodirane avionske bombe pronađene u naselju Bosanska Otoka, u općini Bosanska Krupa će biti urađeno u nedjelju, kada će biti evakuisano oko 10.000 stanovnika ovoga mjesta.

Nakon 1. vanredne sjednice Federalnog štaba civilne zaštite, na prigodnoj pres- konferenciji, direktor Federalne uprave civilne zaštite, Fahrudin Solak, je potvrdio da će ova bomba biti uklonjena u nedjelju, a da će prethodno biti evakuisana cijela Bosanska Otoka (oko 10.000 stanovnika), ta da će biti obustavljen i saobraćaj na svim lokalnim putevima u okolini.

Solak je pojasnio da će ljudi, koji budu evakuisani, biti smješteni kod rodbine, ali i u drugim smještajnim objektima, kolektivnim centrima, salama, koji su dogovoreni u saradnji sa lokalnim vlastima.

{loadposition 22102015-1}

Federalna ministrica Jelka Milićević, inače zapovjednica Federalnog štaba civilne zaštite, kazala je da je u ovom slučaju riječ o koordiniranoj akciji između OSBiH i Civilne zaštite, te da je Federalni štab civilne zaštite usvojio operativni program neutralizacije i uništavanja ove neeksplodirane bombe koja je nedavno pronađena prilikom izvođenja radova na telefonskim instalacijama na 90 centimetara ispod zemlje u naselju Bosanska Otoka kod Bosanske Krupe.

Šef Odjela za NUS u Federalnoj upravi CZ, Sead Vrana, kazao je da bomba AN M 64A1 sa upaljačem M116 ocijenjena kao nestabilna a zabranjeno je udarati i pomjerati armirani upaljač. Radi se o bombi bruto mase 248 kilograma, a neto masa eksloziva je oko 120 kilograma i proračunski, prilikom eksplozije na toj dubini, stvara krater prečnika oko 4,5 metra.

Američkog je porijekla i, prema do sada dostupnim i proučenim arhivama, najvjerovatnije je na ovu lokaciju bačena 29. maja 1944. godine jer je tada zabilježen jedini bombarderski napad na željezničku prugu u Bosanskoj Krupi i okolini, gdje spada i Bosanska Otoka.

Na ovoj vanrednoj sjednici donesena je odluka da bomba bude neutralizirana i uništena na licu mjesta i da će napraviti zaštitni zid oko bombe, a njega će činiti bedem sa vrećama napunjenim pijeskom debljine deset, a visine četiri metra.

Isto tako korito rijeke Une u ovom slučaju biće korišteno kao prirodna barijera u prenosu seizmičkog udara.

Oko bedema će biti iskopan zaštitni kanal dubine između 1,6 i dva metra. Pojašnjeno je da se nakon 70 godina ne može predvidjeti stanje košuljice, a o ljudskim žrtvama uopšte ne razmišljaju.