Posjeta ekspertske delegacije Službe za uništavanje eksplozivnih sredstava Nacionalne policije Češke Republike

U Federalnoj upravi civilne zaštite je od 28.09.14 do 03.10.2014 godine boravila ekspertska delegacija Službe za uništavanje eksplozivnih sredstava Nacionalne policije Češke Republike.

Kolege iz Češke Republike u Federalnoj upravi civilne zaštite su primili pripadnici Odsjeka za neeksplodirana ubojna sredstva.

Tokom četiri dana svoje posjete češka delegacija je prisustvovala i sudjelovala u svakodnevnim operativnim aktivnostima koje provode timovi za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

Tom prilikom gostima su prezentirane metode, procedure i postupci, alati i oprema koju timovi koriste u svom radu.

Pirotehničari češke policije su posebno interesovanje ispoljili za vrste i tipove eksplozivnih sredstava koja se pronalaze u Bosni i Hercegovini, te za obuku operatera za uklanjanje eksplozivnih sredstava koja se provodi u Federalnoj upravi civilne zaštite.

Pored oficijelnog dijela posjete domaćini su gostima iz Češke republike pokazali glavni grad Bosne i Hercegovine, a gosti su naviše zanimanja posvetili mjestu Sarajevskog atentata.

Pripadnici ekspertske delegacije Nacionalne policije Češke Republike po odlasku iz Sarajeva izrazili su veliko zadovoljstvo onim što su vidjeli tokom posjete, kao i nadu da će imati priliku da uzvrate gostoprimstvo ekspertima za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite u Češkoj Republici.