Posjeta eksperata Federalne uprave civilne zaštite Pirotehničkoj službi policije Republike Češke.

Delegacija eksperata za uklanjanje i uništavanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite od 24. do 29. Novembra 2014 godine boravila je u uzvratnoj posjeti Pirotehničkoj službi Nacionalne policije Republike Češke.

Delegacija Federalne uprave civilne zaštite sudjelovala je u nastavnim i operativnim aktivnostima u bazi Pirotehničke službe u Pragu, na poligonu za uništavanje eksplozivnih sredstava Ralsko, u pirotehničkoj školi u okviru Više policijske škole u Pardubicama, te u bazi Službe za specijalne ronilačke aktivnosti i obuku u Brnu.

{loadposition 05122014}

Tokom posjete domaćini su prezentirali tehnike, procedure, organizacionu strukturu i rezultate Pirotehničke službe Policije Republike Češke.

Eksperti Federalne uprave civilne zaštite također su imali priliku da koriste i rukuju svom opremom i specijalističkim alatima za uklanjanje i uništavanje eksplozivnih sredstava koji stoje na raspolaganju Pirotehničkoj službi uključujući trenutno najsavremenije balističko odjelo za zaštitu pirotehničara od eksplozije.

Pripadnici delegacije FUCZ su također iskoristili priliku da prouče sve primjerke sačuvanih eksplozivnih sredstava i artiljerijske municije koja se koriste u obuci čeških pirotehničara, počevši od raritetnih artiljerijskih granata s kraja 19. stoljeća, pa sve do najsavremenijih vazduhoplovnih i protivtenkovskih vođenih projektila s početka 21. stoljeća.

Također, jedan od pripadnika delegacije FUCZ izvršio je zaron na mjestu Brnenska Prehrada sa ronicima češke policije.

Eksperti za uništavanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite ističu da je razmjena ekspertskih delegacija sa Pirotehničkom službom Nacionalne Republike Češke bila veoma korisna u smislu proširivanja vlastitih vještina, te ovladavanja novim znanjima iz oblasti zaštite od eksplozivnih sredstava.

Pirotehničari policije Republike Češke su istakli da se nadaju da je ovogodišnja razmjena ekspertskih delegacija samo početak obostrano korisne saradnje sa Federalnom upravom civilne zaštite.