POSJETA DONATOSKE DELEGACIJE IZ SJEDINJENIH DRŽAVA FEDERALNOJ UPRAVI CIVILNE ZAŠTITE

Dana 27.05.2015 godine Federalnu upravu je posjetila delegacija iz Sjedinjenih američkih država koja je zvanično predala tri psa za otkrivanje mina koji su uvršteni u sastav Tima pasa otrivača eksploziva FUCZ. Delegaciju iz SAD su sačinjavali predstavnici Marshall Legacy Institute iz Baltimorea, Sjedinjene američke države i predstavnici privatnih donatora među kojima je bio i senator Mike Enzi sa suprugom gospođom Dianom Enzi.

Tim pasa otkrivača eksploziva delegaciji donatora priredio je vježbu sa bojevim sredstvima kojom su demonstrirali procedure i tehnike pretrage terena radi pronalaženja minsko-eksplozivnih sredstava, te potreage i spašavanja unesrećenih iz minskih polja upotrebom pasa otkrivača eksploziva. Donatori su tom prilikom uručili zahvalnice pripadnicima POEK tima FUCZ za rad i brigu o psima koji su poklon američkog naroda narodu Bosne i Hercegovine.

Federalna u svom sastavu ima pet pasa otkrivača eksplozivnih sredstava doniranih putem Marshall Legacy Instituta, a obučenih u Udruženju „Centar za obuku pasa za otkrivanje mina“ koji od 2008. godine učestvuju u operacijama humanitarnog deminiranja koje provodi FUCZ.