Održana vježba „Potraga za nestalim avionom“

Na planinini Majevici, u organizaciji Saveza GSS u BiH u periodu od 06-07.06.2015.godine održana je zajednička vježba spasilačkih službi na temu potrage za nestalim avionom u kojoj su pored pripadnika Federalne uprave civilne zaštite sa potražnim psima učestvovale spasilačke službe iz cijele države, vatrogasci, specijalna policija, radioamateri, lovci, crveni krst/križ, GSS u BiH i drugi.

{loadposition 10062015}

Prije izvođenja same vježbe, održana su predavanja na teme „Organizacija i rad službe potrage i spašavanja u BiH u slučajevima vanrednih avionskih događaja“ i „Potrage“.

U izvođenju vježbe, učestvovali su predstavnici Direkcije za civilnu avijaciju BiH (BHDCA) koji su održali predavanje na navedenu temu, nadzirali izvođenje vježbe i izrazili veliko zadovoljstvo onim što su vidjeli.

Visoka razina uvježbanosti i primjene suvremenih metoda i taktika traženja su demonstrirani od strane spasilačkih službi i ostalih sudionika u vježbi.

Vježba je ocijenjena kao kvalitetno i profesionalno izvedena od strane svih učesnika, te su na kraju učesnicima podijeljene zahvalnice od strane organizatora a pojedincima i licence gorskih spasilaca.