Nakon uklanjanja NUS-a iz vodenih tokova na području Bihaća ronioci FUCZ i specijalne policije Republike Češke uspješno realizovali još jednu obuku

Ova obuka je druga po redu misija od četiri koje su predviđene za 2022. godinu, a održana je u mjestu Komiža na ostrvu Vis u Republici Hrvatskoj. Teoretski dio obuke održan je u ronilačkom centru B 24 u Komiži, dok se praktični dio održavao na različitim lokacijama oko otoka Visa. U praktičnom dijelu, obavljani su svakodnevni zaroni na olupinu potopljenog broda, u parovima i odvojeni zaroni, zaroni na različitim lokacijama oko otoka na manjim i većim dubinama a ova obuka je uključivala i upotrebu i rukovanje podvodnim skuterom. Kroz obuku je prošlo devet ronilaca, pripadnika specijalizirane jedinice za spašavanje na vodi  FUCZ. Obuci je prethodila prva misija u okviru saradnje za ovu godinu gdje je na području Bihaća izvršeno izviđanje, uklanjanje i uništavanje eksplozivnih sredstava iz rijeke Une na lokacijama ispod gradskog mosta u Bihaću i mosta Brekovica te kod parkinga Pokoj i Crnog jezera u Bosanskoj  Krupi. Na pomenutim lokacijama uz mješovite zarone ronilaca FUCZ, Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske (RUCZ RS) i OSPČV pronađeno je, izvađeno i predato timu za UES FUCZ Bihać ukupno 108 komada raznog NUS-a, šest komada dopunskog punjenja za MB 120 mm i 601 komad sitne municije raznog kalibra. Ronioci su pronašli i pet komada vatrenog oružja koje je predato PS Bihać. Na lokaciji parking Pokoj, uz pomoć gradskih službi Grada Bihaća i vatrogasaca, iz rijeke Une ronioci su izvukli i dvije odbačene automobilske šasije čime su pomogli da rijeka bude barem dijelom očišćena ne samo od eksplozivnih sredstava nego i od smeća koje su neodgovorni pojedinci odbacili u ovu jednu od najljepših rijeka na svijetu. Ove aktivnosti su nastavak dosadašnje dugogodišnje saradnje a provode se na osnovu Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Češke o ekspertnoj pomoći u uklanjanju minsko-eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata iz vodenih tokova na području BiH koji obuhvata i ronilačku obuku pripadnika struktura zaštite i spašavanja, kao i Odjela za specijalne ronilačke aktivnosti i obuku specijalne policije Republike Češke.

U okviru druge ekspertne misije, od ukupno četiri koje su predviđene za 2022. godinu, od 19. do 25. juna 2022. godine u mjestu Komiža na ostrvu Vis (Republika Hrvatska) održana je zajednička obuka ronilaca Jedinice specijalne policije Republike Češke (OSPČV) i pripadnika (ronilaca) specijalizirane jedinice za spašavanje pod vodom Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

Teoretski dio obuke  održan je u ronilačkom centru B 24 u Komiži, dok se praktični dio održavao na različitim lokacijama oko otoka Visa.

U praktičnom dijelu obavljani su svakodnevni zaroni na olupinu potopljenog broda, u parovima i odvojeni zaroni, zaroni na različitim lokacijama oko otoka na manjim i većim dubinama a ova obuka je uključivala i upotrebu i rukovanje podvodnim skuterom.

Kroz ovu obuku prošlo je devet ronilaca, pripadnika specijalizirane jedinice za spašavanje na vodi  FUCZ koji su stekli nova znanja i iskustva iz oblasti operacija podvodnog deminiranja ali i korištenja tehnološhih dostignuća i opreme koja pospješuje uklanjanje eksplozivnih sredstava pod vodom kao što je podvodni skuter.

Ovoj obuci prethodila je prva misija u okviru saradnje za ovu godinu gdje je na području Bihaća izvršeno izviđanje, uklanjanje i uništavanje eksplozivnih sredstava iz rijeke Une na lokacijama ispod gradskog mosta u Bihaću i mosta Brekovica kod parkinga Pokoj i Crnog jezera u Bosanskoj  Krupi.

Na pomenutim lokacijama podvodnim deminiranjem uz mješovite zarone ronilaca FUCZ, Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske (RUCZ RS) i OSPČV pronađeno je, izvađeno i predato timu za UES (uklanjanje i uništavanje eksplozivnih sredstava) FUCZ Bihać ukupno 108 komada raznog NUS-a, šest komada dopunskog punjenja za MB 120 mm i 601 komad sitne municije raznog kalibra. Ronioci su pronašli i pet komada vatrenog oružja koje je predato PS Bihać. Na lokaciji parking Pokoj, uz pomoć gradskih službi Grada Bihaća i vatrogasaca, iz rijeke Une ronioci su izvukli i dvije odbačene automobilske šasije čime su pomogli da rijeka Una bude barem dijelom očišćena ne samo od eksplozivnih sredstava nego i od smeća koje su neodgovorni pojedinci odbacili u ovu jednu od najljepših rijeka na svijetu.

Ova obuka za ronioce  FUCZ nastavak je dosadašnje dugogodišnje saradnje a provodi se na osnovu Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Češke o ekspertnoj pomoći u uklanjanju minsko-eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata iz vodenih tokova na području BiH koji obuhvata i ronilačku obuku pripadnika struktura zaštite i spašavanja, kao i Odjela za specijalne ronilačke aktivnosti i obuku specijalne policije Republike Češke.

Nastavak saradnje odvijat će se u još dvije misije u septembru i oktobru ove godine kada će se realizirati podvodno deminiranje toka rijeke Save na području Bosanskog Broda i još jedna obuka na otoku Visu u Republici Hrvatskoj.