FUCZ i ove godine pružala podršku “Maršu mira 2018” u okviru obilježavanja 23. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice

Po izuzetno lošem vremenu timovi FUCZ sa ljudstvom, terenskim vozilima sa prikolicama, cisternama za vodu, šatorima i ostalom opremom bili su podrška učesnicima trodnevnog “Marša mira Nezuk-Potočari 2018” koji su od ranog jutra 8. jula do poslijednevnih sati 10. jula 2018. godine prepješačili trasu smrti dugu 100 kilometara kojom su u ljeto 1995. godine prošli Srebreničani tražeći spas na slobodnoj teritoriji.

Povodom obilježavanja 23. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice i ukopa 35 identifikovanih žrtava genocida u Srebrenici, Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) je još intenzivnije nego prošle (2017. godine) pružila podršku organizatorima i učesnicima Marša mira 2018. U saradnji sa Ministarstvom za izbjeglice i raseljena lica FBiH, Organizacionim odborom i Pododborom za organizaciju “Marša mira”, FUCZ je stavila na raspolaganje kompletno ljudstvo, opremu i vozila. Timovi FUCZ još 7. jula stigli su u Nezuk u općini Sapna, dovezli opremu i obavili potrebne pripreme. Naredni dan (8.juli) uspostavljen je šatorski kamp sa medicinskom tačkom na lokaciji sela Liplje u općini Zvornik, dok su 9. i 10. jula uspostavljeni kampovi u Mravincima, Konjević Polju i Potočarima u općini Srebrenica.

Osim pružanja podrške u kampovima u vidu pripreme i podjele hrane, snabdijevanja vodom i medicinske pomoći, pružana je i podrška učesnicima Marša dužinom cijele trase. Vozila FUCZ pratila su i  prevozila povrijeđene do medicinskih ekipa, a mobilni timovi FUCZ na lokaciji Udrč, inače najtežoj završnoj dionici  Marša, 9. jula pružali su logističku podršku u vodi i majicama što je umnogome pomoglo učesnicima (njih oko 6 hiljada), kojima je kretanje otežavalo izuzetno loše vrijeme praćeno kišom.  Pod planinom Udrč su sa organizacijom Pomozi.ba učesnicima Marša dijelili jogurte i slatkiše, a 10. jula vršena je podjela vode na dionici Marša mira u mjestu Odžak. Prvi put ove godine timovi FUCZ pružali su i podršku za nekoliko stotina učesnika Marša mira 2018. Žepa-Srebrenica.

I ove, kao i prethodnih godina, FUCZ za potrebe moto-maratona stavila je na raspolaganje ljudstvo i vozila te pratila maraton iz Sarajeva do Potočara.

Sve ove aktivnosti provodene se u koordinaciji sa Organizacionim odborom ovogodišnje komemoracije u Srebrenici i Pododborom za organizaciju “Marša mira”. Četrnaesti po redu “Marš mira Nezuk – Potočari 2018.ˮ i ove godine je, pored komemoracije i dženaze za 35 žrtava genocida koja je jučer (11. jula) obavljena u Memorijalnom centru u Potočarima, jedna od glavnih aktivnosti u sklopu obilježavanja 23. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

Timovi FUCZ prethodno su na dva deminerska zadatka na lokaciji “Trasa Marš mira Nezuk”, deminirali 45.000 m² sumnjive površine čime je nakon 23 godine prvi put omogućeno kretanje učesnika izvornom rutom kojom se u julu 1995. godine kretala kolona spasa iz Srebrenice ka slobodnoj teritoriji. Međutim, zbog loših vremenskih prilika organizatori Marša ove godine se nisu opredijelili za ovu rutu.