Dopuna Sažetka Redovnog izvještaja o stanju u Srednjobosanskom kantonu, za dan 03.12.2021.godine, do 16:00 sati.-

POPLAVE-VODOSTAJI 

 

Srednjobosanski kanton

Općina Kiseljak. Uslijed obilnih padavina u periodu od 01.12. do 03.12.2021.g. došlo je

do izlijevanja rijeke Lepenice, Fojnice i potoka Mlava. Stanje u jutarnjim satima: uslijed izlijevanja rijeke Lepenice došlo je do ugrožavanja naselja Brnjaci, Duhri i Potkraj. Poplavljeno je uglavnom poljoprivredno zemljište, lokalni putevi i pojedini pomoćni objekti, kao i jedan stambeni. Zbog izlijevanja rijeke Fojnice poplavljeno je okolno poljoprivredno zemljište i lokalni putevi, a stambeni objekti nisu ugroženi. Problem je bio djelimično začepljenje mostova ( Hercezi, Gromiljak i Podastinje) uslijed nagomilanih urušenih stabala i drugog kabastog smeća. Hitnom intervencijom je otklonjeno začepljenje, tako da je protok vode ispod mostova normalizovan. Uslijed izlijevanja potoka Mlava i pojave podzemnih voda poplavljeno je područje Jehovca i Gromiljaka, gdje je došlo do ugrožavanja magistralnog puta M5 u naselju Jehovac. Saobraćaj se odvijao otežano uz prisustvo policije. Pored toga došlo je do ugrožavanja okolnog poljoprivrednog zemljišta, lokalnih puteva, pomoćnih i stambenih objekata. Hitnim intervencijama Profesionalne postrojbe voda nije ušla u stambene objekte. U momentu pisanja ovog izvještaja padavine su prestale i dobili smo informaciju da se voda povlači u svoja korita, tako da je magistralni put M5 prohodan za motorna vozila i saobraćaj se odvija normalno.

Općina Fojnica. Poplave su izazvale rijeke Dragača, Gvožđanka (Željeznica), i Fojnica. Poplavljena je veća površina poljuprivrednog zemljišta u naseljima Pločari polje, Ostružnica, šavnik, Drin i Podcitonja, izljevanjem bujičnih potoka, rijeke Fojnice te rijeke Željeznice u naselju Bakovići i Gojevići. Na licu mjesta je utvrđeno da je došlo do začepljenja propusta na lokalnim putevima i prihvatnim kaptiranim objektima za odvodnju oborinskih voda, zbog velikih količina vode i nanosa te je time prouzrokovalo izlijevanje na lokalni put i poljuprivredno zemljište. U zahvatu poplavljenih površina bilo je i pomoćnih objekata. Klizište je aktivirano u naselju Ponjušina, prekinuta je putna komunikacija za stambene objekte, preusmjeren je prolaz za naselje alternativnim putem. Također, u naselju Šavnik, pokrenuto je klizište u blizini stambeno porodičnih objekata, koji ternutno nisu ugroženi. Stanje se prati. Nije bilo veće obustave saobraćaja na području općine Fojnica, osim lokalnog puta za Bašiće, koji nije u upotrebi zbog klizišta. Čitavo vrijeme trajanja poplava stalno je bila angažirana građevinska operativa društvenih i privatnih firmi, veliki broj pojedinaca i grupa koji su radili na sprečavanju nastanka većih šteta i saniranju već pričinjenih šteta. U zaštiti i spašavanju učestvovala je građevinska operativa i transportna sredstva firmi koje održavaju puteve kroz općinu Fojnica, JKP „Šćona“,DVD Fojnica te veliki broj privatnih građevinskih i transportnih firmi. Služba za civilnu zaštitu će pratiti stanje na terenu do daljneg. Vodostaj rijeka i potoka je u opadanju.

 

BIHAMK

Na magistralnom putu Kiseljak-Busovača (u mjestu Jehovac) saobraćaju sve kategorije vozila, ali otežano i usporeno, s obzirom da i dalje ima vode na kolovozu.

 

 

 

                                                                            FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR