Deminerski timovi FUCZ završili zadatak kod Općine Usora

Na području Općine Usora, dana 02.10.2020. godine, izvršena je primopredaja deminerskog zadatka površine 47.239 m2 „Bejići – Ćilarnice 4“ MAC ID 14161. Zadatak je rađen metodom tehničkog izviđanja. Na ovom zadatku je bio angažovan deminerski tim Federalne uprave civilne zaštite iz Žepča. Predmetna lokacija značajna je za okolno stanovništvo radi eksploatacije šume i prirodnih resursa neophodnih za egzistenciju lokalnog stanovništa u ugroženim zajednicama. Područje je bilo između linija konfrontacije. Radove na zadatku je otežavao loš pristupni put i gusta vegetacija.

Na predmetnom zadatku pronađena je 21 mina i 7 komada NUS-a. Pronađene mine su bile postavljene duž linije konfrontacije. Uništavanje pronađenih minsko eksplozivnih sredstava izvršeno je od strane tima Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) Tuzla.

Očišćena površina oko pronađenih mina iznosi 14.880 m2, a površina na kojoj je uklonjena vegetacija iznosi 32.359m2
Primopredaja zadatka je obavljena između predstavnika Federalne uprave civilne zaštite i Centra za uklanjanje mina, a predstavnici Općine Usora su upoznati sa obavljenim radovima i granicama deminirane površine. Prilikom predaje definisane su postignute granice zadatka kao i način obilježavanja.