Češki demineri i pripadnici Federalne uprave civilne zaštite uklanjaju mine iz rijeke Save

Pripadnici tima za specijalne ronilačke aktivnosti Nacionalne policije Republike Češke, sa pripadnicima Federalne uprave civilne zaštite, ovih dana rade na pronalasku i uklanjanju neeksplodiranih ubojnih sredstava na međunarodnom plovnom putu rijeke Save u općini Odžak, tačnije na lokalitetu Novi Grad.

{loadposition 06082015}

Biće uklonjene i avio-bombe iz Drugog svjetskog rata koje se nalaze u rijeci Savi u Brčkom, kod mosta koji povezuje BiH i Hrvatsku, te u Slavonskom Brodu.

Ovim aktivnostima je prethodilo potpisivanje memoranduma o razumijevanju o ekspertskoj pomoći u uklanjanju minsko-eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata, između BiH i Češke, a odnosi se na podvodno deminiranje, što je od izuzetne važnosti za BiH jer nema osposobljene snage za ove zahtjevne aktivnosti.

Ovo je prilika da se nastavi sa deminiranjem i čišćenjem rijeke Save, ali i drugih vodotokova u BiH, da se bolje obuče pripadnici Federalne uprave civilne zaštite kako bi ubuduće mogli samostalno obavljati ove složene poslove, ali i prilika češkim ekspertima da nešto nauče o improviziranim minsko-eksplozivnim sredstvima koje do sada nisu imali priliku upoznati.

Jedan dio riječnog korita su očistili još prije dvije godine, ali su ih prošlogodišnje poplave vratile na početak.

O snazi prošlogodišnjih poplava u ovom području pokazuje i činjenica da je pomjeren brod težak oko 500 tona, sa preko 100 tona eksploziva, koji je potonuo u Drugom svjetskom ratu.

Ronioci i ronioci-priotehničari pretražuju mjesto gdje bi se ostaci eksplozivnih sredstava mogli nalaziti. Inače, BiH ima velikih problema sa minama u jezerima i rijekama koje su u ratu bile linije razdvajanja, pa je ova razmjena iskustava izuzetno dragocjena.

Poznato je koliko je komplikovana procedura pronalaska i uklanjanja mina na kopnu.

U vodi je to dosta teže i opasnije, pa su ovo izuzetno važne vještine koje nedostaju bh. deminerima.

Ovaj projekt, čija je vrijednost oko 57.000 KM, finansira Češka razvojna agencija iz sredstava namijenjenih za oblast unutrašnjih poslova i on je nastavak aktivnosti koje su na području BiH počele 2011. godine.