Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 07./08.08.2019. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most, imala je intervenciju u ulici Bulevar 5. korpusa, gdje je došlo do požara u skladištu građevinskog materijala.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je sedam intervencija na gašenju požara  i to:

  • od 12:00 do 12:50 sati, u Ortiješu, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,
  • od 18:20 do 20:00 sati, na Bunsku, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,
  • od 20:35 do 21:30 sati, u Miljkovićima, gdje je gorio otpadni materijal,
  • od 21:20 do 23:20 sati, u Lakiševinama, gdje je gorio otpadni materijal, te tri intervencije, u ulici Rudnička Bojna, također na gašenju otpadnog materijala.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina, imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

  • od 11:45 do 12:15 sati, u Višićima, gdje je gorio biljni otpad i rastinje, te
  • od 14:30 do 16:00 sati, u Svitavi, gdje je gorio biljni otpad.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica, imala je intervenciju u vremenu od 14:00 do 14:30 sati, u Čeharima, gdje je gorio otpadni materijal.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla, imala je intervenciju na gašenju požara zapaljenog automobila, u ulici Rudarska. Požar je ugašen.

Grad Gradačac. Vatrogasna jedinica grada Gradačac, imala je intervenciju na gašenju požara zapaljenog automobila, u ulici R. Huseinagića u Gradačcu. Požar je ugašen.

          

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški, imala je tri intervencije na gašenju požara i to:

  • u naselju Studenci, po dojavi policije u 07:40 sati, gdje je požar bio pod kontrolom, povratak vatrogasaca u bazu bio je u 8,20 sati,
  • kod gradskog groblja u 09:50 sati, gdje je gorjela divlja deponija otpadnog materijala, na intervenciju izašli tri vatrogasca sa jednim vozilom, požar ugašen oko 10,30 sati, štete nije bilo, te
  • na poziv mještana u naselju Vojnići u 15:30 sati, gdje je gorjela trava i divlja deponija otpadnog materijala, na intervenciju izišlo pet vatrogasaca sa jednim vozilom, opožareno oko 0,1 ha, ugašen u 17,30 sati, štete nije bilo.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je pet manjih intervencija na gašenju požara i to: jednu na gašenju otpadnog materijala, dvije na gašenju zapaljene trave i niskog rastinja, jedn intervenciju na gašenju zapaljenog automobila, te jednu  po dojavi građana, da se u haustoru zgrade osjeti miris plina.

 

OBLAST VODOSNABDIJEVANJA

 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. DVD-e Stari Vitez, dostavlja pitku vodu dva puta sedmično u naselje Ahmići, a DVD-e Vitez, jednom sedmično u naselje M. Mošunj.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na četiri lokacije na području općina Kiseljak, Prozor – Rama, te gradova Zenice i Mostara, timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES), uklonili su pet eksplozivnih sredstava .

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite, i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice. Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Žuti meteoalarm za područje Hercegovačko-neretvanskog i Kantona Sarajevo, gdje se očekuju temperature do 36 stepeni Celzija, te Tuzlanskog kantona zbog očekivane grmljavine.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE