Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 28./29.05.2023. godine, do 10:00 sati

POPLAVE- VODOSTAJI 

 

Unsko-sanski kanton

Vodostaj rijeke Sane je u normalnim granicama i iznosi 167 cm, (kritična tačka je 311 cm).

Vodostaj rijeke Une je u normalnim granicama i iznosi 60 cm, ( kritična tačka je 100 cm).

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u stagnaciji duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 07:00 h:

Bosanski Brod……………………………     687 (pripremno stanje), jučer 687,

Bosanski Šamac………………………..       527 (normalno stanje), jučer 527

Orašje…………………………………….      752 (normalno stanje), jučer 752.

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 7 sati bio je 199,56  m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje prije 24 sata nivo je viši za 10 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 48,59 m3/s.

 

Grad Gračanica. Dana 26.05.2023 godine, usljed naglih obilnih kišnih padavina došlo je do bujičnih potoka i plavljena u mjesnoj zajednici Džakule. Izlazkom na teren uposlenici civilne zaštite su ustanovili da su poplavljena tri stambena objekta i da su štete načinjene i na poljoprivredim kulturama  na više zasijanih površina.

                                              

POŽARI 

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervenciju na gašenju požara u  naselju Mali Lug gdje je gorjela trava .Požar je ugašen.

 

Tuzlanski kanton

Grad Lukavac. Vatrogasna jedinica grada Lukavac je imala preventivni obilazak Benzinske pumpe, aktivacija alarmnog sistema sa dimnom zavjesom.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj imala je intervenciju na gašenju požara dimnjaka u 20:56 sati, u mjestu Jablanica. Požar je ugašen.

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju požara na putničkom motornom vozilu u Ulici branilaca. Požar je ugašen.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije intervencije na gašenju požara otpadnog materijala u mjestima Rudnik i Orlac.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara otpadnog materijala od 12:20 do 13:05 sati, u Ševaš Njivama.

 

Tehničke intervencije

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je tehničku intervenciju u Ulici Alije Đerzeleza, a radilo se o ispumpavanju vode iz objekta.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je dvije tehničke intervencije.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj imala je tehničku intervenciju u 00:20 sati  u gradu  Maglaj, zbog dima u stanu.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je tehničku intervenciju od 17:36 do 17:55 sati, na otvaranju stana u naselju DUM.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je tehničku intervenciju od 21:00 do 21:20 sati, na obilasku deponije u Adi.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanice imala tehničku intervenciju od 18:00 do 19:30 sati, na sapiranju rigola na Baćini.

 

OŠTEĆENJE VODOVODNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Na području grada Bihaća potrošačima se i dalje preporučuje  prokuhavanje vode prije upotrebe za piće.

 

OSTALO

 

NESREĆA NA PLANINI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Oko 14:00 sati, Nadin Kevelj iz GSS-a Mostar, prijavio da je na planini Velež, lokalitet Botin (uz samu entitetsku granicu sa RS), ozlijeđena planinarka iz Republike Hrvatske, inicijala V.H., rođena 1961. godine. Ista ima povredu desne ruke, hematom na desnoj nozi i jake bolove u prsima.

Nakon prikupljenih informacija upućen je Zahtjev Federalnom operativnom centru civilne zaštite za angažiranje helikoptera OS BiH.

U akciju spašavanja upućen je helikopter Helikopterskog servisa Republike Srpske. Pilot inicijala B.K. je pregledao teren i obavijestio pripadnike GSS-a da je spašavanje iz zraka nemoguće, zbog terenskih uvjeta i nedostatka opreme.

Akciju spašavanja nastavile su ekipe GSS-a iz Mostara i Jablanice, a helikopter Helikopterskog servisa Republike Srpske bio je stacioniran u Nevesinju za potrebe prevoženja unesrećene.

 

Jutros u 06:15 sati, Nadin Kevelj iz GSS-a Mostar, izjavio da je ozlijeđena planinarka uspješno spuštena sa stijene uz angažman pripadnika GSS-a, a zatim transportirana do mjesta gdje ju je preuzeo helikopter EUFOR-a, koji je povrijeđenu planinarku prebacio u bolnicu Južni Logor u Mostaru.

 

Jutros u 07:50 sati, kontaktirana je JU Županijska bolnica Dr. Safet Mujić Mostar. Prema zadnjim dobivenim informacijama ozlijeđena planinarka je zadovoljavajućeg općeg stanja, stabilna i van životne je opasnosti.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivo upozorenja za područje cijele BiH, zbog moguće grmljavine i lokalnih pljuskova.

 

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR