Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 19./20.11.2023. godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u opadanju duž cijelog svog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 07:00 sati:

Bosanski Brod……………………………         376 (pripremno stanje), jučer 402,

Bosanski Šamac…………………………          206 (normalno stanje), jučer 232,

Orašje…………………………………….           432 (normalno stanje), jučer 455.

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07:00 sati, bio je 196,40 mnm., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje prije 24 sata vodostaj je viši za četiri cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 1,00  m3/s.

 

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervencijiu na gašenju požara u ul. Bihaćkih branilaca, gdje je gorjelo smeće u kontejneru.

 

Tuzlanski kanton

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada Gračanica imala je intervenciju na gašenju požara u MZ Malešići, gdje je gorjelo sijeno. Požar je lokaliziran i ugašen.

Grad Gradačac. Vatrogasna jedinica grada Gradačac imala je intervenciju na gašenju požara u džamiji Husejniji. Požar je lokaliziran i ugašen.

Grad Lukavac. Vatrogasna jedinica grada Lukavac imala dvije intervencije na gašenju požara i to:

  • u ulici Rudnička bb gdje je gorio privatni stambeni objekat (kuća), te
  • u naselju Poljice – Graljevac gdje je gorio pomoćni objekat i sušara. Požari su lokalizirani i ugašeni.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar.Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 13:45 do 16:45 sati, gdje je gorjela deponija starih guma u Salakovcu.

Grad Čapljina. Vatrogasna jednica grada Čapljine imala je intervenciju na gašenju požara od 15:10 do 16:00 sati, gdje je gorjela trska u Gabela polju.

Grad Konjic. Vatrogasna jednica grada Konjica imala je intervenciju na gašenju požara od 17:28 do 18:04 sati, gdje je gorio kontejner za smeće u naselju Čelebići.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara od 16:14 do 17.30 sati, gdje je gorio dimnjak u ulici Nikole Bojanovića.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jednica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Pehare, gdje je gorio dimnjak na kući, požar je ugašen.

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj imala je intervenciju na gašenju požara u Jelahu u ulici Braće Kotorić, gdje je gorio dio krova na kući. U intervenciji su učestvovala  četiri vatrogasca.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je četiri manje intervencija i to: dvije na gašenje zapaljenog smeća u kontejnerima, jednu na gašenju niskog rastinja, te jednu na gašenju zapaljenog dimnjaka u stambenom objektu.

 

Tehničke intervencije

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jednica grada Čapljine imala je tehničke  intervencije i to:

  • od 13:25 do 13:45 sati, na ispomoći nepokretnoj osobi u naselju Tasovčići.

Tokom dana vršeno je natapanje gradske deponije smeća u Adi. Trenutno nema dima, a požarište se i dalje nadzire.

Tokom noći nadzirano je požarište na gradskoj deponiji Ada.

 

OŠTEČENJE VODOVODNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Uslijed kišnih padavina proteklih dana došlo je do povećane izdašnosti i zamućenja vode na svim izvorištima koja su u funkciji vodosnabdijevanja grada Bihaća. Potrošačima se preporučuje da prokuhavaju vodu prije upotrebe za piće.

 

OSTALO

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD 

 

Temperature zraka izmjerene u 7:00 sati (°C): Zenica -2; Bjelašnica -1; Sanski Most i Sarajevo 0; Banja Luka, Bugojno i Doboj 1; Ivan Sedlo, Tuzla 2; Drvar i Livno 4; Bihać, Bijeljina i Široki Brijeg 5; Gradačac, Mostar, Stolac i Trebinje 7; Neum 11°C.

 

                                                                          

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR