Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 06./07.10.2023. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervencije na gašenju požara  vikend kuće u  Gornjoj Tuzl, stana u ul. ABiH i šume u naselju Orašje.

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara od 13:40 do 14:00 sati, u Vrapčićima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara od 09:03 do 09:40 sati, u mjestu Tasovčićima pored puta M-17, gdje je gorjelo stablo, te jednu intervenciju od 14:22 do 15:02 sati, u mjestu Klepcima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 Zeničo-dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervencijuna gašenju požara u mjestu Doboj kod Kaknja, gdje je gorjelo putničko motorno vozilo. Povrjeđenih lica nije bilo, na vozilu je pričinjena veća materijalna šteta.

Tehnička intervencija

Zapadnohercegovački kanton

Općina Posušje. Dana 06.10.2023 godine u 10.30 sati,  primljena je dojava od hitne pomoći Posušje da postoji opravdana sumnja da se u Ulici Ante Brune Bušića u Posušju, u jednom spremniku vode (čatrnji) nalazi muška osoba. Na intervenciju izašla dva vatrogasca sa jednim vozilom. Nakon dolaska pristupljeno je ispumpavanju vode iz spremnika motornom pumpom, te nakon pražnjenja spremnika uočeno je tijelo unesrećene osobe. Djelatnici HGSS-a Posušje pomoću konopa su izvukli tijelo. PVP-a Posušje završili su intervenciju u 12.00 sati. Na mjestu nesreće nazočni su bili djelatnici Doma zdravlja Posušje, dežurni djelatnik suda u Širokom Brijegu, PU Posušje i Pripadnici HGSS-a Posušje.

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 Češka Republika u BiH godinama uspješno sarađuje sa Federalnom upravom civilne zaštite i realizira projekte na pronalasku minsko-eksplozivnih sredstava, te obučava strukture u BiH s kojima zajedno radi na ovim izuzetno zahtjevnim i opasnim projektima. Ovim aktivnostima prethodilo je potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva unutarnjih poslova Republike Češke i Ministarstva sigurnosti BiH o ekspertskoj pomoći u uklanjanju minsko-eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata. Bez obzira na smanjen budžet za 2023. godinu u toku treće misije pronalaska i uklanjanja NUS-a u ovoj godini, provedene su aktivnosti  na vodenim tokovima rijeke Sane na području Prijedora i Crnog jezera u Bosanskoj Krupi. U ovim aktivnostima, pored ronilaca specijalne policije Češke Republike, sudjelovala je Specijalizirana jedinica za spašavanje pod vodom FUCZ i pripadnici RUCZRS. Pronađene su i uklonjene dvije avio bombe SD50, 24 komada NUS-a i 60 komada pješadijske municije. Saradnja sa roniocima specijalne policije Češke Republike za 2023. godinu završava se planiranom četvrtom misijom/obukom na otoku Visu u Republici Hrvatskoj u drugoj polovini oktobra 2023. godine.

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR