Na prijemu u Vladi FBiH pripadnicima USAR tima FUCZ i GSS-a FBiH uručena posebna priznanja

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas je upriličila prijem za pripadnike Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje iz ruševina – USAR tim Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i Gorske službe spašavanja Federacije BiH na kome su im uručena posebna  priznanja za učešće u misiji spašavanja u Turskoj. Oni su u pokrajini Hatay u Republici Turskoj učestvovali u akcijama spašavanja nakon razornog zemljotresa koji je 6. februara pogodio Tursku i Siriju.

U akcijama spašavanja učestvovala su 52 pripadnika USAR tima FUCZ-a sa četiri psa za potrage koji su u periodu od 7. do 13. februara upućivani u Tursku gdje su radili na raščišćavanju i pretraživanju ruševina po zahtjevu i uputama Uprave za vanredne situacije Republike Turske (AFAD).

Danas je u zgradi Vlade Federacije Bosne i Hercegovine upriličen prijem za pripadnike Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje iz ruševina – USAR tim Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i Gorske službe spašavanja FBiH na kome su im uručena posebna priznanja.

Priznanja su im uručili premijer FBiH Fadil Novalić i njegovi zamjenici, federalna ministrica finansija Jelka Milićević i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

Prijemu je prisustvovao i ambasador Republike Turske u našoj zemlji Sadik Babur Girgin.

Premijer FBiH Fadil Novalić i ministrica Jelka Miličević u svom obraćanju zahvalili su se pripadnicima FUCZ-a i GSS-a i naglasili da će im Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i dalje biti podrška nakon čega su spasiocima uručena priznanja. Posebnim priznanjima nagrađeni su i četrveronožni heroji, psi tragači koji su zajedno sa spasiocima učestvovali u akcijama spašavanja u Turskoj.

Ovom prilikom, premijer Novalić i ministrica finansija koja je i zapovjednica Federalnog štaba civilne zaštite, Jelka Milićević, čestitali su Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite Federacije BiH koji se obilježava 1. marta, a posebno onima koji su učestvovali u ovoj humanoj misiji spašavanja.

U akcijama spašavanja učestvovala su 52 pripadnika USAR tima FUCZ-a sa četiri psa za potrage, te 69 pripadnika GSS-a FBiH sa tri potražna psa iz sastava ove spasilačke službe. Prema zaduženju Federalne vlade oni su u periodu od 7. do 13. februara upućivani u Tursku u nekoliko grupa gdje su radili na raščišćavanju i pretraživanju ruševina po zahtjevu i uputama Uprave za vanredne situacije Republike Turske ( AFAD).