Uspješno provedena obuka korištenja opreme za spašavanje, donirane u okviru granta 1 Vlade Japana

 

Na poligonu Federalne uprave civilne zaštite, u Azićima (Sarajevo), uz asistenciju i podršku instruktora iz Japana, održana je obuka za korištenje opreme za spašavanje na vodi i pod vodom, kojoj su prisustvovali pripadnici Federalne uprave civilne zaštite, Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske i Odjela za javnu sigurnost – Vlade Brčko Distrikta.

Obuka krajnjih korisnika, kojoj je prisustvovalo 15 lica, od čega 5 pripadnika FUCZ, vodila su tri instruktora iz Japana, a provedena je 09. i 10. 09. 2015. godine na poligonu FUCZ u Azićima.

Teoretski i praktični dio obuke odnosio se na upoznavanje i korištenje donirane opreme, kao što je interventno vozilo, kompresor zraka, čamac na napuhavanje, vanbrodski motor za čamac, alati i pribori za čamac i vanbrodski motor, prikolica za čamac, ronilačka odijela, kompenzatore i regulatore potiska, “Oktopusˮ seta sa mjeračem i ostalu opremu.

Učesnici obuke, kroz provedene testove, pokazali su da su uspješno usvojili znanje i vještine potrebne za rukovanje ovom opremom.

{loadposition 15092015}