Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 29./30.08.2018.godine, do 10:00 sati

POTRESI – ZEMLJOTRESI

Kanton 10

Općina Bosansko Grahovo. Dana 30.08.2018. godine, na području općine Bosansko Grahovo, osjetila su se tri podrhtavanja tla sa epicentrom u selu Pržine.

Prema podacima seizmološkog zavoda BiH do prvog potresa je došlo u 05.33. sati magnitude 4.6., inteziteta VI, drugo podrhtavanje tla osjetilo se u 05.45. sati, magnitude 3.1 i intezieta IV, te treći potres dogodio se u 05.51. sati, magnitude 3.3 i inteziteta V.

Prema informacijama iz općinskih službi civilne zaštite Bosansko Grahovo i Glamoč, nema dojava o pričinjenoj materijalnoj šteti.

Srednjobosanski kanton                                                                      

Zemljotres jačine 4,6 stupnjeva po Rihteru zabilježen je jutros u 05:33 sati, na području općine Glamoč. Prema izvještajima općinskih službi CZ-e zemljotes se osjetio na području općina: Jajce, Bugojno, Travnik i Vitez.

 

POŽARI

Tuzlanski kanton

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići, imala je intervenciju na gašenju požara, gdje je gorjela vikendica u naselju Tulovići, pričinjena je manja materijalna šteta. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija, imala je intervenciju na gašenju požara, gdje je gorjela divlja deponija smeća, u naselju Memići. Požar je lokalizovan i ugašen.

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća, imala je intervenciju od 15:47 do 19:00 sati, u mjestu Gornji Srbljani – Jezero, gdje je gorio pomoćni objekat (štala). Požar su ugasila četiri vatrogasca sa dva vozila.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je više intervencije na gašenju požara, od čega:

– od 13:57 do 14:26 sati, u Vrapčićima, gdje je gorjela trava, te

– od 16:50 do 17:36 sati, u Livču, gdje je gorjela trava.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk, imala je intervenciju na gašenju požara od 13:45 do 16:25 sati, u Međugorju, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Stolac. Vatrogasna jedinca općine Stolac, imala je intervenciju na gašenju požara od 14:40 do 15:20 sati, na lokalitetu Pijena Brda, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, na površini od dva dunuma.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Visoko. Vatrogasna jedinca općine Visoko, imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Zahirovac, u kojem je gorjela napuštena kuća.

Srednjobosanski kanton                                                                      

Općina Travnik. Vatrogasna jedinca općine Travnik, imala je intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Dub, gdje je gorio pomoćni objekat (štala). Požar je ugašen.

 

ZAGAĐENJE OKOLIŠA – ZRAKA

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK-a, kvalitet zraka za dan 29.08.2018.godine, ne može se ocijeniti na lokalitetima Živinice, mobilna: Kalesija, dok je na lokalitetima: Skver, BKC-e, Bukinje i Lukavac, odgovarao  kvalitetu čistog zraka.

 

OBLAST VODOSNABDIJEVANJA

Srednjobosanski kanton                                                                      

Općina Vitez. DVD-e  Stari Vitez i dalje dostavlja pitku vodu jednom tjedno u neselje Ahmići, a DVD-e Vitez dva puta tjedno u Putkoviće.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Kantonalni operativni centar civilne zaštite Mostar, primio je informaciju od građanina o postojanju nepoznatog eksplozivnog sredstva, u mejestu Salakovac .

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES.

Tuzlanski kanton

Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES i dalje su angažovani u operaciji na vađenju neeksplodiranih ubojnih  sredstava na jezeru Šićki Brod.

Općina Banovići. Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES nastavili su  aktivnosti na deminiranju terena na zadatku „Pribitkovići“ III na području općine Banovići.

Općina Kladanj. Nastavljen je proces deminiranja na zadatku „Njivice-Stupari“ na području općine Kladanj. Rizična površina predviđena za deminiranje iznosi 1.949,00m2  Radove izvode uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

O S T A L O

 

SPAŠAVANJE UNESREĆENE OSOBE

 

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite je dana, 29.08.2018. godine, u 15:39 sati, primio informaciju od člana „Extreme sport club Sarajevo“, da je jedan paraglajder (strani državljanin) prilikom leta imao nesreću i da se zakačio na stablo na visini od oko 30 metara na Bjelašnici, iznad Babinog Dola. Dežurni u Kantonalnom operativnom centru civilne zaštite odmah je obavijestio nadležne o nesreći. U skladu sa propisanim procedurama angažovana je Gorska služba spašavanja Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, čije su dvije ekipe u veoma kratkom roku stigle na mjesto nesreće na Bjalašnici. Pripadnici Gorske službe spašavanja Kantonalne uprave civile zaštite Kantona Sarajevo su u 18:07 sati, unesrećenog paraglajdera sigurno spustili na zemlju, gdje je odmah pregledan od strane doktora Gorske službe spašavanja koji je ustanovio da unesrećeni ima blagu dehidraciju ali da nema povreda. Pripadnici Gorske službe spašavanja Kantonalne uprave civilne zaštite su se spustili ka Babinom dolu, čime je akcija spašavanja uspješno završena.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE