Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 27./28.12.2019.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u laganom opadanju duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena jutros u 08:00 sati, iznosila je:

–   Bosanski Brod —————­­­­­­­—————-     528 cm (normalno stanje), jučer 535 cm,

–   Bosanski Šamac —————————-     335 cm (normalno stanje),  jučer 337 cm,

–   Orašje ——————————————    573 cm (normalno stanje),  jučer 575 cm.

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 197,42 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer nivo je viši za 6 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 1,0 m3/s.

 

Zapadnohercegovački kanton

Vodostaj rijekeTrebižat, na vodomjernoj stanici Humac, jutros u 08:00 sati, iznosio je 310 cm (jučer u isto vrije je iznosio 299 cm). Na snazi su redovne mjere od poplava (od 280 cm se preduzimaju redovne mjere, dok se od 330 cm provode vanredne mjere obrane od poplava).

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Vodostaji rijeka

VODOTOK HIDROLOŠKA POSTAJA VRIJEME VODOSTAJ REDOVNA OBRANA OD POPLAVA
 

Neretva

 

Glavatičevo 07:00 sati  74 cm 160 cm
Mostar 07:00 sati  302 cm 850 cm
Čapljina 07:00 sati      -109 cm 200 cm
Trebižat Humac 07:00 sati  310 cm 280 cm
Krupa Dračevo 07:00 sati   186 cm 300 cm
Bregava Stolac 07:00 sati     92 cm 110 cm
Buna Buna 07:00 sati  168 cm 265 cm
Jasenica Jasenica 07:00 sati       110 cm 130 cm

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vodostaj rijeke Une jutros u 08:00 sati, iznosio je 68 cm,  jučer u isto vrijeme iznosio je 78 cm (kritična tačka je 100 cm).

Općina Sanski Most. Vodostaj rijeke Sane jutros u 08:00 sati, iznosi 157 cm, jučer u isto vrijeme iznosio je 162 cm (kritična tačka je 380 cm).

 

POŽARI

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je jednu veću  intervenciju u 13:48 sati, u ulici Čeljigovići br.3, općina Stari Grad, gdje je gorjela jedna soba u kući. U gašenju požara učestvovalo je devet vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila, koji su požar ugasili u 14:32 sati. Povrijeđenih nije bilo, pričinjena je materijalna šteta.

Osim toga imali su još jednu manju intervenciju na gašenju zapaljene garaže.

 

Unsko-sanski kanton

Općina Bužim. Vatrogasna jedinica općine Bužim imala je od 05:00-05:35 sati intervenciju u ul. Generala Izeta Nanića, gdje je došlo do požara na staroj napuštenoj kući. Požar su gasila dva vatrogasca sa vozilom.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je intervenciju na gašenju dimnjaka u ul. Hasana Kikića.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje imala je dvije manje intervencije na gašenju suhe trave na manjim površinama: kod stambene zgrade u naselju Vojuša i kod restorana „Astorija“. Požare su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica Grada Zenica imala je dvije intervencije i to: na gašenju smetljarnika u zgradi „Kineskog zida“, koji je ugašen i kod kojeg nije bilo materijalne štete, te preventivni izlazak zbog pojave dima iz vozila koje je učestvovalo u saobraćajnoj nezgodi.

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Vukovo, gdje je došlo do požara u kotlovnici. Požar je brzom intervencijom lokalizovan. Nije bilo povrijeđenih lica.

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju požara u ul. Alije Izetbegovića, gdje je gorjela električna peć za grijanje u kući. Požar je lokalizovan. Nije bilo povrijeđenih lica.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je intervenciju na gašenju požara u napuštenom objektu u ul. Husinskih rudara, u naselju Miladije.

 

Tehničke intervencije  vatrogasaca

 

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je intervenciju na sapiranju ceste poslije saobraćajne nezgode u ul. Bulevar 7 korpusa.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je intervenciju na sapiranju ceste poslije saobraćajne nezgode u mjestu Polje.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo dvije intervencije: obezbjeđenje na pretakanju goriva i jednu intervenciju na sapiranju platforme.

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE ILI VODOVODNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Zbog obilnih kišnih padavina došlo je do zamućenja vode na izvorištima koja su u funkciji vodosnabdijevanja grada Bihaća. I dalje se preporučuje građanima da prokuhavaju vodu prije upotrebe za piće.

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Posavski kanton

Općina Domaljevac-Šamac. Nakon trodnevne intenzivne potrage na terenu za nestalim Antom Josićem, Federalna uprava civilne zaštite nastavlja da radi na  prikupljanju informacija iz svih dostupnih izvora,  te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu. Ovo se odnosi i na ostale nestale osobe za kojima je Federalne uprava civilne zaštite vršila potragu, a koje do danas nisu pronađene.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod za danas je izdao Žuti meteoalarm za područje zapadne BiH  zbog očekivanih udara vjetra koji će iznositi od 40 do 60 km/h, kao i za područje istočne BiH zbog očekivanih niskih temperatura koje će iznositi oko -5 °C.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE