Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 27./28.06.2019. godine, do 10:00 sati

POPLAVE

 

Tuzlanski kanton

Grad Gračanica. Gradonačelnik grada Gračanica, donio je Odluku o proglašenju prestanka stanja prirodne nesreće uzrokovane poplavama vodotoka I i II kategorije, na području dijela grada Gračanica.

 

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most, imala je intervenciju u mjestu Vrhpolje, gdje je gorio traktor. Pričinjena je veća materijalna šteta.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara otpadnog materijala, u vremenu od 02:15 do 02:35 sati, na putu za Podveležje.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina, imala je tri intervencije na gašenju požara i to:

– od 09:15 do 10:05 sati, u Gabela polju, gdje je gorio otpadni materijal,

– od 09:27 do 10:10 sati, u naselju Trebižat , u obiteljskoj kući, gdje je gorio plinski šporet, te

– od 10:30 do 11:30 sati, na Ševaš polju, gdje je gorjela veća količina otpadnog materijala.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk, imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– od 12:30 do 14:00 sati, u Bijakovićima, kod Majčina sela, gdje je gorjela trava i rastinje, te

– od 18:15 do 19:45 sati, u mjestu Vidovići, gdje je gorjela trava i rastinje.

 

Tuzlanski kanton

Grad Gradačac. Vatrogasna jedinica grada Gradačac, ugasila je požar na trafo stanici, u naselju Kazić mahali.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški, imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

  • od 11:21 do12:00 sati, u Predgrađu, gdje je gorjela trava, nisko rastinje i otpadni materijal. Uzrok požara nekontrolirano paljenje otpada u blizini kuća. U gašenju požara sudjelovalo je pet vatrogasaca s jednim vozilom. Opožarena je površina oko 500 m2.
  • od 21:19 do 22:15 sati, također u Predgrađu na veletržnici, gdje su gorjele stare daske i grede, u gašenju požara sudelovala su tri vatrogasca s jednim vozilom.

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje, imala je intervenciju na gašenju požara šume i niskog rastinja, u naselju Zagorje-Bešlića Dolac u vremenu od 12:55 do 14:30 sati, izgorjelo je oko 1800 m2. U gašenju požara sudjelovala su dva vatrogasca s jednim vozilom.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica, imala je tri intervencije na gašenju suhe trave u mjestu Čajdraš, te u ulici Prve zeničke brigade i Čurkovića put.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala

je četiri intervencije, od čega tri manje intervencije, na gašenju požara u dva navrata otpadnog materijala i niskog rastinja, te intervencija na obezbjeđenju kulturne manifestacije na platou KSC Skenderija.

 

JAK VJETAR, VELIKO NEVRIJEME I GRAD

 

Tuzlanski kanton

Grad Gradačac. Sinoć u kasnim satima grad Gradačac, pogodilo je jako nevrijeme praćeno, pljuskovima, gradom i snažnim vjetrom.

 

 OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE I VODOVODNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Zbog atmosferskog pražnjenja, bilo je više prekida u snabdijevanju sa el.energijom. Svi kvarovi su otklonjeni osim u općini Bosanski Petrovac, od 02:50 sati u prekidu je dio  DV 20kV Skakavac.

Općina Ključ. I dalje  se preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piće, osim korisnika koji se snabdijevaju sa lokalnog vodovoda Zmajevac.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA – UES

 

Obavljajući redovne zadatke na četiri lokacije na području općina Zavidovići, Travnik i Vitez timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES), uklonili su 4 eksplozivna sredstva, 85 komada metaka 12.7mm, 7 komada lovačkih metaka, te jedan metak kalibra 7.62 mm.

 

O S T A L O

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

 

Međunarodna vježba

Međunarodna vježba u području upravljanja u vanrednim situacijama koju je organizovao MUP Republike Srbije zajedno sa Ministarstvom Ruske Federacije za civilnu odbranu, vanredne situacije i otklanjanje posljedica prirodnih nesreća, održana je u vremenu od 25.-27.06.2019. godine, u gradu Nišu i općinama Aleksinac i Prokuplje.

Na navedenoj vježbi učestvovali su predstavnici Federalne uprave civilne zaštite sa timovima (spašavanje na vodi, spašavanje pod vodom, CBRN i spašavanje sa visina), ukupno sa 35 učesnika.

Tokom vježbe po osnovu scenarija, proigrane su operacije urbane potrage i spašavanje, te odgovor na poplave i hemijske incidente.

Na Međunarodnoj vježbi predstavnici Federalne uprave civilne zaštite iskazali su obučenost, spremnost i opremljenost za odgovore na različite vrste nesreća, s ciljem zaštite spašavanja ljudi i MTS-a.

Na zvršnoj ceremoniji vježbe iskazano je da je Republika Srbija odlično primila međunarodnu pomoć kao i efikasno organizovala i koordinirala operacijama upravljanja u vanrednim situacijama, ukljičujući i pomoć međunarodnih timova za odgovor, s ciljem uspostavljanja bolje koordinacije i saradnje  između međunarodnih aktera.

 

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice. Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za područje Hercegovačko-neretvanskog kantona, zbog očekivanih visokih temperatura zraka do 330C.

 

Količine padavina u protekla 24 sata (mm): Tuzla 37, Banja Luka 30, Han Pijesak 28, Prijedor 26, Sokolac 19, Jajce 18, Zenica 16, Srebrenica i Višegrad 14, Bosanski Novi, Foča i Ivan Sedlo 13, Doboj, Gradačac, Mrkonjić Grad i Rudo 12, Bosanska Gradiška 11, Bugojno 10, Sarajevo 9, Bjelašnica i Čemerno 3, Bihać, Livno i Sanski Most 1.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE