Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 27./28.04.2020. godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

FEDERACIJA BiH: 857 potvrđenih slučajeva.

– Ukupno evidentirano 33 smrtna slučaja.

– Ukupno aktivnih 534 osoba.

– Ukupno izliječenih 290 osobe.


Kanton Sarajevo

U toku jučerašnjeg dana Štab je održao vanrednu sjednicu na kojoj je analizirao trenutno stanje na području Kantona Sarajevo uzrokovano koronavirusom (COVID-19), kao i mjere i aktivnosti koje su preduzete od strana Štaba i svih kantonalnih organa uprave, ustanova, institucija i općinskih štabova civilne zaštite na provođenju naredbi nadležnih štabova civilne zaštite. S obzirom da je Federalni štaba civilne zaštite donio naredbu kojom su van snage stavljene naredbe o obaveznoj mjeri karantina, Štab je donio naredbu kojom se van snage stavlja naredba Štaba, kojom se naređuje Ministarstvu zdravstva Kantona Sarajevo da putem JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo i uz koordinaciju JU Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo izvrši obavezno testiranje i retestiranje na zaraznu bolest uzrokovanu koronavirusom (COVID-19) svih osoba koje su smještene u karantin na području Kantona Sarajevo.

Služba za veterinarske poslove je u skladu sa Dinamičkim planom provođenja zdravstveno-sanitarnih mjera na području Kantona Sarajevo u toku jučerašnjeg dana bila angažovana na planskoj i sistemskoj dezinfekciji javnih objekata i površina na području Kantonu Sarajevo, dok su uposlenici KJKP Rad nastavili s aktivnostima na  pranju i čišćenju ulica u skladu sa Vanrednim operativnim planom pranja i dezinfekcije javno-prometnih površina.

Prema izvještaju dobijenim od JU „Studentski centar“ Sarajevo u objektu Studentskog doma „Bjalave“, smještene su dvije osobe u prinudnu izolaciju jer nisu poštovale rješenje nadležnog organa o kućnoj izolaciji.

Za navedene osobe osigurani su svi neophodni sanitarni, zdravstveni i drugi uslovi za boravak u prostorijama Studentskog doma „Bjelave“.

Od općinskih štabova civilne zaštite s područja Kantona Sarajevo, putem njihovih operativnih centara civilne zaštite smo obaviješteni, da kontinuirano rade na provođenju preventivnih mjera zaštite i spašavanja, na čišćenju i pranju ulica, trotoara i drugih javnih površina, kao i dezinfekcija javnih objekata, ulica, trotoara, javnih stepeništa, trgova, javnih parkinga i drugih prostora, kao i na nabavci neophodne zaštite opreme i  sredstava, te dostavi paketa sa osnovnim životnim potrepštinama osobama koje su u stanju socijalne potrebe.

 

Zeničko-dobojski kanton           

Općina Maglaj. U  izolaciji je 497 osoba, timovi za kontrolu  vrše  obilazak istih.

Općina Olovo. U kučnoj izolaciji nalazi se 45 osoba i pod kontrolom su PS Olovo i Doma zdravlja. Nema slućajeva zaraženih. Nema slučajeva nepoštivanja naredbi. Provode se mjere na zaštiti od korona virusa. Vrši se svakodnevno  dezinfekcija javnih površina, javnih objekata, ustanova, industrijskih krugova. Organizovana je doprema potrebština za lica koja su u izolaciji, sa posebnim potrebama, penzionerima

Općina Vareš. Jedna je osoba zaražena koronavirusom, u samoizolaciji je 32 osobe. Provode se mjere zaštite od koronavirusa.

Općina Tešanj. Trenutno je u kućnoj samoizolaciji 79 osoba,  a period samoizolacije se završio za 31 osobu. Novih u samoizolaciji je 15. Jučer je na analizu poslano 9 sumnjivih uzoraka i svi su negativni. Od početka pandemije COVID-19 iz Tešnja, na analizu je poslan ukupno 151 uzorak, a pozitivnih nalaza je bilo 4. Trenutno sa  područja općine Tešanj nema oboljelih od COVID-19,  a 3 pacijenta su izliječena.

 

Posavski kanton

Do sada na prostoru Posavskog kantona, od Korona virusa testirano je 65 osoba od kojih su 3 osobe pozitivne (od čega je 1 osoba izliječena, a 2 osobe se vode kao aktivan slučaj).

Osobe stavljene u samoizolaciju: 597.

Izašlo iz samoizolacije: 561 osoba.

Nalazi se u samoizolaciji: 36 osoba.

 

Tuzlanski kanton

Prema informacijama dobijenim iz Zavoda za javno zdravstvo TK-a na području Tuzlanskog kantona juče, 27.4.2020 godine u 10.00 sati, u izolaciji se nalazilo 423 osobe. Broj zaraženih osoba  je 9.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Dana 27.04.2020.god. od 14:23 do 15:05 sati, održana je telefonska sjednica kantonalnog štaba Civilne zaštite na kojoj su donesene:

NAREDBA broj: 17-06-40-16-63/20

 1. Iz Naredbe broj:17-06-16-21-1/20 od 02.04.2020.godine, od ograničenja radnog vremena do 19:00 sati, izuzimaju se benzinske pumpe na području Hercegovačko –neretvanskog kantona i uvodi im se radno vrijeme kako je to bilo primjenjivano prije proglašenja nepogode prouzrokovane koronavirusom (COVID 19).
 2. U obavljanju rada djelatnici benzinskih pumpa dužni su se pridržavati svih higijensko-epidemioloških mjera, određenih od strane nadležnih štabova civilne zaštite.
 3. Ova naredba stupa na snagu danom donošenja.

 

NAREDBA broj: 17-06-40-16-64/20

 1. Naređuje se Guesthouse „Anja i Vanja“, ul. Hrvatskih branitelja br. 8b Mostar, da u periodu od 02.04. do 06.04.2020.godine, osigura noćenje za 4 osobe iz Federalne uprave za civilnu zaštitu, koje će provoditi mjere dezinfekcije na području Grada Mostara i Općine Čitlluk.
 2. Ova Naredba stupa na snagu danom donošenja.

Grad Mostar. Danas su zabilježena i nova 2 slučaja oboljelih od korona virusa na području Grada Mostara, a što je ukupno 73 oboljela do sada.

Mještani naselja Orlac i Raštani uklanjanjem suvišnog rastinja i prikupljanjem otpada tokom dana izveli su ekološku akciju čišćenja dijelova oko rijeke Neretve i glavne saobraćajnice kroz pomenuta naselja.

Grad Čapljina. Nije bilo kršenja mjera samoizolacije.

Općina Čitluk. U Općini Čitluk u izolaciji se nalazi 51 osoba, dok je za 558 osoba izolacija završila.

Općina Jablanica.

Aktivnosti Općinskog štaba

Dana 27.04.2020. godine održana je sjednica Općinskog štaba civilne zaštite na kojoj je razmatrana epidemiološka situacija na području Općine Jablanica, sa posebnim akcentom na analizu trenutne situacije, radi poduzimanja potrebnih mjera u cilju prevazilaženja i sprečavanja širenja COVID-a 19. Općinski štab civilne zaštite uputio je Saopćenje za javnost vezano za naredbe o zabrani kretanja za građane mlađe od 18 i za građane starije od 65 godina. Općinski štab je takođe uputio upit Kantonalnom štabu civilne zaštite u vezi načina postupanja po pitanju mogućnosti organizacije sjednice Općinskog vijeća Jablanica, imajući u vidu donešenu naredbu Federalnog štaba civilne zaštite o otkazivanje svih javnih skupova i naredbe Kantonalnog i Općinskog štaba o zabrani okupljanja više od 5 osoba na jednom mjestu.

MDD Merhamet Jablanica i Crveni križ Jablanica kontinuirano rade na dostavi hrane i lijekova osobama sa liste socijalno ugroženih lica i licima starijim od 65 godina. Takođe se putem Javne kuhinje kontinuirano pružaju usluge građanima lošijeg imovnog stanja.

Dom zdravlja Jablanica

 1. Trenutno su u kućnoj samoizolaciji 32 osobe.
 2. U toku dana na analizu je poslato 7 uzoraka, od čega se jedan uzorak odnosi na retestiranje “pozitivne” osobe na COVID 19.
 3. Od početka pandemije COVID – 19 iz Jablanice je na analizu poslano ukupno 115 uzoraka iz Doma zdravlja, od čega je 16 pozitivnih nalaza na COVID-19. Od ukupnog broja „pozitivnih“ uzoraka, 4 uzorka se odnose na retestiranje.
 4. Trenutno sa područja općine Jablanica ima 12 oboljelih od COVID-19.
 5. Dva oboljela lica od COVID-19, sa područja Općine Jablanica, nalaze se na bolničkom liječenju u Mostaru.
 6. U Izolatoriju Dom Samaca Jablanica nema smještenih oboljelih pacijenata.
 7. Do danas na području Općine Jablanica nema izliječenih pacijenata od COVID-19.

Policijska stanica Jablanica

– Broj izdatih rješenja o samoizolaciji je 1 – za period 288.

– Broj izvršenih kontrola samoizolacije 12 – za period 1448.

– Broj prekršilaca samoizolacije 0 – za period 0.

– Broj prekršilaca naredbi o zabrani kretanja 0 – za period 10.

– Broj isteklih rješenja o samoizolaciji 0 – za period 252.

Općina Prozor – Rama. 

PS PROZOR – RAMA

Dana 27.04.2020. godine djelatnici PS PROZOR-RAMA izvršili su provjeru 10 osoba kojima je izrečena zaštitna zdravstvena mjera samoizolacije , te utvrdili da se sve osobe pridržavaju mjera samoizolacije.

DOM ZDRAVLJA „RAMA“

Danas se posao u Domu zdravlja obavljao po već ustaljenom rasporedu. Nije bilo pacijenata sa sumnjom na infekciju korona virusom pa nije bilo ni testiranih.

Tokom vikenda i danas u našu Općinu je pristiglo 6 osoba koje su stavljene pod zdravstveni nadzor. Sve osobe su telefonski kontaktirane i dobro su.

SANITARNI INSPEKTOR OPĆINE PROZOR-RAMA

Na područje naše Općine u protekla 24 sata pristigle su 3 osobe iz inozemstva (1 iz Njemačka, 1 iz Austrije i 1 iz Slovenije. Za iste je općinski sanitarni inspektor izdao RJEŠENJA o stavljanju pod zdravstveni nadzor i ograničavanje kretanja u trajanju od 14 dana.

Općina Neum. Policija nije zabilježila kršenje mjera samoizolacije, kao ni drugih izdatih naredbi. U kontaktu sa Domom Zdravlja Neum, potvrđeno nam je da nema novih rješenja o samoizolaciji.

 

Kanton 10

Stanje sa COVID-19 na dan 27.04.2020. godine: Broj testiranih: 263, pozitivnih: 41     umrlih: 1,  izliječenih: 4, aktivnih: 36. Za osamnaest testiranih još nisu stigli rezultati.

Zavoda za javno zdravstvo Kantona 10:

U Kantonu 10 u posljednja dvadeset i četiri sata nije bilo novih slučajeva zaraze COVID-19.

Izvršeno je testiranje za 18 osoba. 5 iz Livna 12 iz Tomislavgrada i 1 iz Bosanskog Grahova.

U Kantonu 10 zabilježeno je 13 redovnih ulazaka iz inozemstva.

PREDMET: Izvješće UPRAVE POLICIJE o poduzetim mjerama i radnjama za dan 27/28.04.2020 godine  u vremenu od 08,00-08,00 sati

 

    PP Livno PP TG PP Drvar PP Glamoč PP Kupres PP Grahovo Ukupno
1 Broj pruženih asistencija Inspekcijskim službama 0 1 0 1 0 0 2
2 Broj prijava građana sa osobe koje se ne pridržavaju odredbi izolacije 0 0 0 0 0 0 0
3 Broj telefonskih provjera i usmenih upozorenja za osobe u izolaciji 0 8 3 0 0 0 11
4 Broj terenskih provjera i upozorenja za osobe kojima je određena izolacija 17 9 4 2 1 2 35
5 Broj sačinjenih službenih zabilješki o postupanju policijskih službenika 1 4 1 1 3 2 12
6 Broj prekršajnih naloga za prekršitelje 0 1 0 0 0 0 1
7 Br. osoba kojima su izrečene kazne usljed ne poštivanja naredbe zabrane kretanja tzv policijski sat 0 0 0 0 0 0 0
8 Broj osoba kontroliranih za vrijeme policijskog sata 0 0 0 0 0 0 0
9 Broj podnesenih prijava prekršiteljima policijskog sata 0 0 0 0 0 0 0
10 Broj osoba koje krše mjeru o zabrani kretanja osoba do 18 preko 65 g 0 0 0 0 0 0 0
11 Broj osoba koje nisu zatečene prilikom kontrole 0 0 0 0 0 0 0

Grad Livno. Nije bilo aktivnosti.

Općina Kupres.

 1. Nije bilo prijava o dolasku u općinu Kupres.
 2. Nije bilo novih osoba u samoizolaciji.
 3. U Dom zdravlja nije primljen niti jedan slučaj vezano za COVID19.

Općina B.Grahovo. Nije bilo aktivnosti.

Općina Tomislavgrad. Stožer civilne zaštite općine Tomislavgrad, održao je sjednicu dana 28.04. 2020, god. na kojoj su razmatrane Naredbe i Zapovijedi FSCZ i ŽSCZ, te  stanje   na području općine Tomislavgrad, a  u svezi pandemije korona virusa. Članovi Stožera su upoznati sa rezultatima testiranja osoba s područja naše općine. Kršenja samoizolacije nije bilo.  

Općina Glamoč. Nije bilo aktivnosti.

Općina Drvar. Nije bilo aktivnosti.

 

Zapadnohercegovački kanton

Proteklog dana na području Zapadnohercegovačkog kantona  nismo imali  novih  slučajeva zaraze koronavirusom. Do sada je ukupan broj zaraženih 75 od toga imamo 4 umrle  i  22 izliječene osobe.

  Š.BRIJEG GRUDE POSUŠJE LJUBUŠKI UKUPNO
Zaraženih 58 13 4 0 75
Umrlih 3 1 0 0 4
Izliječenih 12 6 4 0 22

Prema podatcima Zavoda za javno zdravstvo ZHK, do danas se pod zdravstvenim nadzorom (samoizolacija) nalazi 445 osoba.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Aktivnosti na preduzimanju mjera suzbijanja korone virusa, postupa se po Naredbama Federalnog i Kantonalnog štaba CZ-e.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove BPK-a Goražde. Na osnovu informacije dobijene od  Kantonalne uprava za inspekcijske poslove BPK-a Goražde, u toku jučerašnjeg dana tržišna inspekcija je izvršila jedan inspekcijski nadzor, kojom prilikom je utvrđeno da nije bilo kršenje Odluke Vlade FBiH koja se odnosi na primjenjivanje cijena i marži za osnovne životne namirnice i osnovne  higijenske potrepštine na nivou zatečenom od 05.03.2020. godine. Sanitarni inspektor je donio jedno rješenje o stavljanju lica pod zdravstveni nadzor.

JU Zavod za javno zdravstvo BPK-a Goražde. Na osnovu informacije dobijene od  JU Zavod za javno zdravstvo BPK-a Goražde, u posljednjih 24 sata zabilježeno je slijedeće:

Dana 27.04.2020. godine, testirane su ukupno 62 osobe. Prema informacijama referentne laboratorije KCUS-a, od 62 analizirana uzorka jedan je pozitivan na koronavirus (COVID-19). Radi se o osobi koja je od 18.04.2020. godine u kućnoj izolaciji, u bliskom je kontaktu sa zaraženom osobom, i trenutno nema simptome COVID-19.

Zaključno sa 27.04.2020. godine na području BPK-a 49 osoba je pod zdravstvenim nadzorom.

Trenutno je 7 aktivno zaraženih osoba koronavirusom (COVID-19), a do sada je 15 osoba oporavljeno od COVID-19..

 

Unsko-sanski kanton

Prema podacima  Službi CZ-e na području Kantona stanje je slijedeće:

Grad Cazin                           – 68 lica kojima je izrečena mjera samoizolacije,

–  za 5 lica danas ističe mjera samoizolacije,

– 30 lica je pozitivno na korona virus

– 4 izliječena

– do sada su bila 2 smrtna slučaja.

 

Općina Sanski Most            – trenutno u samoizolaciji se nalazi 12 lica

– 300 lica koji su izašli iz samoizolacije

Nema lica koja su pozitivna na korona virus

Na infektivnom odjelu KB „Dr. Irfan Ljubijankić“ Bihać, trenutno je smješteno 6  pacijenata,4 je pozitivno na korona virus, a 1 pacijent je negativan.

U jedinici intenzivnog liječenja 1 pozitivni pacijent je i dalje na respiratoru.

Srednjobosanski kanton

Kontinuirano se provode aktivnosti na sprječavanju širenja korona virusa na području Kantona, te se postupa postupa po naredbama i preporukama FŠCZ-e i KŠCZ-e. Kontrolu izvršenja naredbi vrše nadležni organi i MUP SBK-a.

 

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most, imala je intervenciju u mjestu Krkojevci, gdje je gorio otpadni materijal.

 

Tuzlanski kanton

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinice, je imala intervenciju na gašenju otpadnog materijala, u naselju Šerići. Požar je lokaliziran i ugašen.

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići, je imala intervenciju na gašenju požara niskog rastinja, ukupne površine cca 10 dunuma, u naselju Ajkovići. Požar je lokaliziran i ugašen

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenice, imala je intervenciju povodom saobraćajne nezgode u Gradu, gdje su sapirali mjesto udesa, te vršili su sapiranje platoa ispred Kantonalne bolnice Zenica, Gradske uprave i Doma zdravlja sa Poliklinikom.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasana jedinica grada Mostara, imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

 • od 09:28 do 09:50 sati, na Žovnici, gdje je gorio automobil, te
 • od 20:40 do 21:30 sati, u Blagaju, gdje je gorjela trava i otpadni materijal.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje, imala je intervenciju na gašenju požara, u vremenu od 07:30 do 10:30 sati, na lokalitetu Konjovac, dgje je gorio otpadni materijal, isti gasila 2 vatrogasca s 1 vozilom.

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

 

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK-a kvalitet zraka za dan 27.04.2020 godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima: BKC, Bukinje, Lukavac, Živinice, Mobilna: Srebrenik dok se na lokalitetu Skver nije mogao ocijeniti.

 

UNIŠTAVANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na trinaest lokacija na području općina: Hadžići, lidža,Vogošća, Donji Vakuf, Tešanj, Travnik, Stari Grad Sarajevo, Trnovo, Busovača, Maglaj, te gradova Zenica,Cazin i Bihać, timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES), uklonili su 19 eksplozivnih sredstava i 14 vježbovnih mina.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

Federalna uprava civilne zaštite, nastavlja da radi na prikupljanju informacija iz svih dostupnih izvora, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, u punom kapacitetu uključi u nastavak potrage za svim nestalim osobama za kojima je ova Uprava vršila potrage, a koje do danas nisu pronađene.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE