Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 26./27.06.2019. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton 

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 17:50 do 20:30 sati, na Bišću polju, gdje je gorio elektro ormar ,,Robotu“,

– od 21:55 do 22:35 sati, na Bišću polju, gdje je gorjela trava. 

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervenciju od 17:15 do 18:20 sati, u Dobrom selu, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala

je tri manje intervencije i to: dvije tehničke intervencije (asistencija prilikom vađenja vatrenog oružja iz korita rijeke Miljacke i ulazak u stan), te jednu intervenciju na gašenju zapaljenog automobila.

Tuzlanski kanton

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Pribitkovići, zaseok Podoštrić, gdje je gorjela elektro instalacija na stambenom objektu (kuća).  Požar je ugašen.

 Zeničko-dobojski kanton 

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Travnička cesta, gdje je gorio automobil. Povrijeđenih lica nije bilo. Na vozilu je pričinjena materijalna šteta.

KLIZANJE TLA 

Srednjobosanski kanton 

Općina Bugojno.  U toku izvođenja radova na sanaciji klizišta FAZA II na lijevoj strani  puta Gračanica Kordići, došlo je do iznenadnog pomjeranja zemljišta – klizište, koje je uzrokovalo prekid putne komunikacije Gračanica – Kordići. Angažovanjem dva teška bagera, putna komunikacija je osposobljena za kretanje vozila jednom trakom uz povećan oprez. 

OŠTEĆENJE  VODOVODNE MREŽE 

Unsko-sanski kanton 

Općina Ključ. I dalje  se preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piće, osim korisnika koji se snabdijevaju sa lokalnog vodovoda Zmajevac. 

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA – UES 

Obavljajući redovne zadatke na dvije lokacije na području općine Busovača i grada Mostara timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su jedno eksplozivno sredstvo i jedno uništili na licu mjesta.

 

O S T A L O 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice. Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za područje Federacije BiH zbog očekivanih visokih temperatura zraka i do 350C.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE