Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 25./26.10.2020.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 Na službenoj stranici Federalnog zavoda za javno zdravstvo trenutno se vrši ažuriranje aplikacije nakon čega će biti dostavljene informacije vezane za COVID-19 na području

F BiH.

 Bosansko-podrinjski kanton

U urgentni centar Kantonalne bolnice BPK-a Goražde za vrijeme vikenda  primljeno je 80 pacijenata. Šest pacijenata je zadržana u Kantonalnoj  bolnici radi daljeg liječenja.

Unsko-sanski kanton

Na infektivnom odjelu Kantonalne bolnice dr.Irfan Ljubijankić nalazi se 38 pozitivnih pacijenata i 5 pacijenata za koje se čeka rezultat testa.

U protekla 24 sata bilo je 6 smrtnih slučajeva.Radi se o 4 muškarca (1950,1935,1968 i 1953 god. 3 iz Cazina i 1 iz Ključa), i 2 žene (1939 Bihać i 1947 Bužim).

 POPLAVE – VODOSTAJ

 Tuzlanski kanton

Vodostaj na HA Modrac

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 196,80 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje jučer, nivo je viši za 2 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 4,7 m3/s.

 POŽARI 

 Kanton Sarajevo

Kantonalna uprava civilne zaštite Kantona Sarajevo: Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su jednu veću požarnu intervenciju, četiri manje požarne intervencije i tri tehničke intervencije.

Veću požarnu intervenciju imali su dana, 23.10.2020. godine u 10:13 sati u ul. Bosanski put bb, Općina Ilijaš, u krugu Industrijske zone „Željezara Ilijaš“, gdje je došlo do požara na krovu objekta. Požar je lokalizovan u 11:18 sati, a likvidiran u 12:11 sati. U gašenju požara učestvovalo je 17 vatrogasaca sa šest vatrogasnih vozila. Nije bilo povrijeđenih lica.

 Zapadno-hercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasdna jedinica grada Široki Brijeg imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Trn gdje je gorilo motorno vozilo. Požar su ugasila tri vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenice imala je intervenciju na gašenju požara

u ulici Bijeli put, gdje je gorjela napuštena kuća. Na objektu je pričinjena materijalna šteta. Nije bilo povrijeđenih lica. Požar je ugašen.

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice Tuzlanskog kantona, kvaltite zraka za dan 25.10.2020. godine odgovarao je kavalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac i Živinice dok se na lokalitetu Mobilna: Gračanica nije mogao ocijeniti.

 OŠTEĆENJE VODOVODNE MREŽE

 Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Zbog zamućenja vode na svim izvorištima, koje su prouzrokovale obilne kišne padavine, preporučuje se potrošačima prokuhavanje vode prije upotrebe za piće.

Vodosnabdijevanje u ostalim općinama je zadovoljavajuće.                                 

  

 OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE