Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 25./26.10.2019.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinca grada Cazina imala je intervenciju na gašenju požara od 12:05 – 17:00 sati, u mjestu Klisa, gdje je došlo do požara na pomoćnim objektima (šupa i garaža) na kojima je pričinjena veća materijalna šteta. Požar su ugasila četiri vatrogasca sa dva vatrogasna vozila.

Tuzlanski kanton 

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervencije na gašenju požara u ulici Klosterskoj, gdje je gorjela garaža i u naselju Simin Han, gdje je gorio automobil.

Opština Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je intervenciju u naselju Miljanovci,  gdje su gasili nisko rastinje cca 10 dunuma. Požar je ugašen.

Općina Banovići. Vtarogasna jedinica općine Banovići imala je intervenciju u naselju Pribitkovići, gdje je gorjelo nisko rastinje cca 3 dunuma. Požar je ugašen.

Zeničko-dobojski kanton

 Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervencije na gašenju požara u  naselju Bilmišće, gdje je gorjela suha trava i nisko rastinje, te u selu Radinovići gdje je gorjela  deponija otpadnog materijala.

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju požara  u ul. 311 lahke brigade, u  objektu TC “ROBOT” gdje je došlo do požara u magacinskom prostoru. U pokušaju da požar ugasi lice G.Š. (1962.) iz Kaknja od posljedica nastalim usljed gušenja dimom smrtno je stradalo. O navedenom događaju obavješten dežurni tužilac, koji je naložio da se uviđaj izvrši u jutarnjim satima. Požar je lokalizovan.

Općina Vareš. Vatrogasna jedinica općine Vareš imala je  intervenciu na gašenju požara  u naselju Tirići, gdje je  gorio stana. Uzrok požara nije poznat. Povrijeđenih lica nije bilo. Požar je ugašen.

 Hercegovačko-neretvanski kanton

 Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 16:15 do 17:30 sati u mjestu Gnojnicama, gdje je  gorjelo nisko rastinje.

Grad Čapljina. Vatrogasan jedinica grada Čapljina imala je intervencije na gašenju požara u Gnilištima i Gabela polju gdje je gorjelo nisko rastinje.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je šest manjih intervencija i to: dvije manje intervencije na gašenju niskog rastinja, dvije manje intervencije na gašenju otpada u kontejneru, jedno obezbjeđenje  sportskog događaja i jednu tehničku intervenciju na otvaranju vrata u stanu.

VODOSNABDIJEVANJE

 Srednjobosanski kanton

 Općina Vitez. I dalje DVD Stari Vitez, dostavlja pitku vodu dva puta sedmično u donji bazen u Ahmićima, a DVD Vitez jednom sedmično u Putkoviće i jednom sedmično u Bukve.

 UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTVA 

Deminerski timovi Federalne uprave civilne zaštite na području općine Glamoč očistili su 84.423 m2 sumnjive površine.

Od ukupne površine predmetnog zadatka manuelnom metodom tehničkog izviđanja urađeno je 63.588 m2, metodom čišćenja oko pronađenih mina 7.250 m2 i metodom pregiranja 13.585 m2. Tokom izvođenja radova na ovom deminerskom zadatku pronađeno je osam komada NUS-a, upaljač PP mine PROM 1, devet komada dance (dno) od mine PROM-1, pet mina PROM-1 i 12 PP mina PMR-2A. Otežavajuće okolnosti tokom radova na ovom zadatku bile su gusta i visoka vegetacija te veliki uspon na pojedinim dijelovima predmetne površine. Tehničkim izviđanjem predmetne lokacije otklonjena je opasnost od mina na ovom području čime je omogućen siguran povratak stanovništva u selo Korićina.

 O S T A L O

 POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite i dalje radi na  prikupljanju informacija,  te je spremna da se odmah u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija vezano za nestale osobe (dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice), uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE