Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 25./26.06.2019. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je šest  intervencija na gašenju požara  i to:

– od 07:00 do 07:35 sati,  u Sjevernom logoru gorio otpad,

– od 16:25 do 16:40 sati,  u Splitskoj ulici gorio otpad,

– od 17:10 do 18:05 sati,  u Jasenici gorjela trava,

– od 19:00 do 20:55 sati,  na Pijescima gorjela trava,

– od 21:45 do 22:40 sati,  u Dračevicama gorjela trava i otpad,

– od 22:10 do 23:15 sati,  na Buni gorjela trava.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je četiri  intervencije na gašenju požara  i to:

– od 12:25 do 14:00 sati,  na Pijescima gorjela trava i nisko rastinje,

– od 14:45 do 17:45 sati,  na Bivoljem  Brdu gorjela trava i rastinje na površini od oko 3 ha,

– od 19:35 do19:55  sati,  u Višićima gorio otpad i rastinje,

– od 19:58 do 21:30 sati,  na Pjescima gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic imala je intervenciju od 16:05  do 17:00  sati i od 19:13  do  20:25 sati, u mjestu Obri, gdje je gorjelo motorno vozilo.

Općina Stolac. Vatrogasna jedinica općine Stolac imala je intervenciju od 20:45 do 21:20 sati  na Vidovom Polju, gdje je gorjela trava i nisko rastinje na površini od oko 0,1 ha.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je dvije veće intervencije na gašenju požara, i to:

– u 17:11 sati izbio je požar u stanu u ulici Paromlinska br.17., Općina Novo Sarajevo. U intervenciji je učestvovalo pet vatrogasaca sa jednim vatrogasnim vozilom. Intervecija je završena u 17:51 sati povrijeđenih nije bilo,

– u 04:46 sati na izbio je požar na stambenoj kući u ulici Gorica bb, Općina Centar. U intervenciji je učestvovalo osam vatrogasaca sa  tri vatrogasna vozila. Požar je lokalizovan u 05:25 sati, povrijeđenih nije bilo a intervencija u trenutku slanja ovog izvještaja nije bila završena.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Visoko. Vatrogasna jedinica općine Visoko imala je intervenciju na gašenju požara u selu Dobrinja, gdje je  došlo do požara koji je zahvatio jedan dio sprata kuće.  Uzrok požara za sada je nepoznat, pričinjena je veća materijalna šteta, bez povrijeđenih lica.

 

Tehničke intervencije  vatrogasaca

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je tri intervencije i to: jedna na obezbjeđenju tankovanja goriva na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, jedna na spašavanju osobe koja je upala u korito Miljcke i jedna na vađenju osobe koja je upala u šaht u naselju Stup.

 

Tuzlanski kanton

Grad Gradačac. Vatrogasna jedinica Grada Gradačac imala je intervenciju na gašenju požara kod Osnovne škole „I.G. Kovačić“, gdje je gorjelo smeće. Požar je lokaliziran i ugašen.

 

Unsko-sanski kanton

Općina Bužim. Vatrogasna jedinica općine Bužim imala je intervenciju na gašenju požara od 19:20-21:50 sati u mjestu Vrhovska, gdje je došlo do požara na stambenom objektu-kući. Pričinjena je veća materijalna šteta. Požar su gasila četiri vatrogasca sa jednim vozilom.

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE ILI VODOVODNE MREŽE

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Konjic. Zbog kvara na dalekovodu, tokom noći, bez električne energije ostalo je naselje Bjelimići.

 

Unsko-sanski kanton

Općina Ključ. I dalje  se preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piće, osim korisnika koji se snabdijevaju sa lokalnog vodovoda Zmajevac.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljaujući redovne zadatke na četiri lokacije na području općina Kreševo i Tešanj timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 7 eksplozivnih sredstava.

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice. Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE