Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 24./25.10.2018.godine, do 10:00 sati

POŽARI           

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je pet intervencija na gašenju požara, i to:

– od 07:35 do 10:15 sati, u Slipčićima, gdje je  gorjela trava i nisko rastinje,

– od 10:15 do 12:55 sati, u Salakovcu, gdje je  gorjela kuća,

– od 17:45 do 18:55 sati, u Baćevićima, gdje je  gorjelo nisko rastinje,

– od 20:15 do 20:40 sati, u Franjevačkoj ulici, gdje je  gorjela trava,

– od 20:45 do 21:10 sati, u Raštanima, gdje je  gorjela trava.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina, imala je pet intervencija na gašenju požara, i to:

– od 11:30 do 12:30 sati, u Čapljini, gdje je gorjela trava i rastinje,

– od 13:00 do 13:30 sati, u Višićima, gdje je gorjela trava i rastinje,

– od 13:30 do 14:00 sati, u Čeljevu, gdje je gorjela trava,

– od 14:15 do 14:55 sati, u Hotnju, gdje je gorjela trava i rastinje,

– od 16:00 do 16:40 sati, u Gabeli, gdje je gorjela  trava i rastinje.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk, imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 16:30 do 17:30 sati, na Tromeđi, gdje je  gorjela trava i nisko rastinje,

– od 19:00 do 21:10 sati, u Međugorju, gdje je  gorjela trava, otpad i borovina.

 

Tuzlanski kanton

Općina Srebrenik. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Srebrenik, imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja na površini od 3000 m2, na lokalitetu Ledenice Donje.

 

Zeničko-dobojski kanton      

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica, imala je intervenciju na gašenju požara suhe trave i niskog rastinja, u ulici Bulevar Kulina Bana. Požar je ugašen.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg.  Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg, imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 19:30 do 21:00 sati, u Knešpolju, gdje je gorjela trava, šuma i nisko rastinje. Požar su gasila tri vatrogasca s jednim vozilom. Opožareno je oko 0,2 ha.

 

Srednjo-bosanski kanton

Općina Novi Travnik.  Profesionalna vatrogasna jedinica općine Novi Travnik, imala je intervenciju na gašenju požara u gradskoj zoni,  gdje je gorjela garaža i kotlovnica. Požar je ugašen. Materijalna šteta nije poznata.

Općina Travnik. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Travnik imala je intervenciju na gašenju požara, na lokalitetu Srednje Osoje, gdje je gorjeo dimnjak na privatnoj kući. 

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je  manju intervenciju na gašenju zapaljenih elektro-instalacija.

 

 

JAK VJETAR 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. U toku noći dana 24.10.2018.godine, jak vjetar koji je zahvatio područje grada Zenica, pokidao je fasadne ploče u naselju Mokušnice, i to sa solitera u ulici Armije BiH na broju 4. Povrijeđenih nije bilo. Pričinjena je materijalna šteta. Policijski službenici su izvršili uviđaj i regulisali saobraćaj. Na području Kantona osim jačeg vjetra i kiše nije bilo prijavljenih šteta uzrokovanih istim.

 

 

ZAGAĐENJE OKOLIŠA 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK Kvalitet zraka za dan 24.10.2018 godine ne može se ocijeniti na lokalitetima Lukavac, Živinice, Mobilna. Kvalitet zraka za dan 24.10.2018 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje.

 

 

OBLAST VODOSNABDIJEVANJA 

Srednjo-bosanski kanton

Općina Vitez. DVD-e  Stari Vitez i dalje je nastavio sa dostavom pitke vode dva puta tjedno u Ahmiće, te dva puta u naselje Bukve, a DVD-e Vitez dva puta tjedno u naselje Putkoviće i dva puta tjedno u Ahmiće.

 

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS 

Unsko-sanski kanton

Općina Sanki Most. Od policijske stanice Sanski Most primljena je prijava o pronalaska eksplozivnog sredstva, u mjestu Donji Kamengrad, a radi se o ručnoj bombi. Mjesto pronalaska je obilježeno od strane pripadnika PS Sanski Most. Prijava o pronalasku eksplozivnog sredstva proslijeđena je uposlenicima Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Kreševo. Na lokalitetu Čamišće, prijavljen pronalazak nepoznatog eksplozivnog sredstva. Informacija o pronalasku eksplozivnog sredstva proslijeđena uposlenicima Federalne uprave civilne zaštite za UES.

Općina Donji Vakuf. Na lokalitetima Urija i Korenići, prijavljen pronalazak nepoznatog eksplozivnog sredstva. Informacija o pronalasku eksplozivnog sredstva proslijeđena uposlenicima Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

Tuzlanski kanton

Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES vršili su  izuzimanje eksplozivnih sredstava na području općina Orašje i Srebrenik.

Općina Banovići. Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite nastavili su radove na deminiranju terena na zadatku „Pribitkovići III“, na području općine Banovići.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE