Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 23./24.02.2018.godine, do 10:00 sati

VODOSTAJI

 Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vodostaj rijeke Une izmjeren jutros u 07:00 sati iznosio je 42 cm,  (kritična tačka je 100 cm). Padavine: 6 l/m2, visina snijega iznosi 80 cm.

Općina Sanski Most. Vodostaj rijeke Sane izmjeren jutros u 07:00 sati iznosio je 131 cm,

(kritična tačka je 380 cm), visina snijega iznosi 29 cm.

SNJEŽNE PADAVINE

Visina snijega izmjerena u 07:00 sati (cm): Bjelašnica 184; Bihać 80; Ivan Sedlo 36; Mrkonjić Grad i Sanski Most 27; Han Pijesak 22; Livno 19; Gacko 10; Bugojno 9; Gradačac i Jajce 9; Banja Luka i Prijedor 8; Doboj 2.

 Unsko-sanski kanton

Unsko-sanski kanton su proteklih dana zadesile velike snježne padavine, naročito Gradove Bihać i Cazin.

Grad Bihać. Visina snijega u gradu Bihaću iznosi 82 cm. Radnici Javnog komunalnog preduzeća vrše čišćenje ulica i trotoara. Snijeg je prestao da pada. Od pomoćnika gradonačelnika grada Bihać za civilnu zaštitu dobili smo informaciju da su do sada urušene dvije  krovne konstrukcije od stambenih objekata, osam krovnih konstrukcija od pomoćnih objekata.Od težine snijega srušio se i krov na fiskulturnoj sali škole koja je u izgradnji  i dvije krovne konstrukcije od privatnih firmi. Nema stradalih osoba.

Grad Cazin. U gradu Cazinu visina snijega iznosi oko 80cm. Radnici javnog komunalnog preduzeća vrše čišćenje ulica i trotoara. Snijeg je prestao da pada. Od težine snijega urušene su dvije krovne konstrukcije od stambenih objekata i šest krovnih konstrukcija od pomoćnih objekata. Nema stradalih osoba.

Zbog vremenskih neprilika Ministarstvo obrazovanja i nauke USK-a donijelo je odluku da od ponedeljka djeca neće ići u školu.

PROHODNOST PUTEVA

Hercegovačko- neretvanski kanton

Zbog izvođenja radova u Mostaru, obustavljen je saobraćaj od Lučkog mosta do parka Alekse Šantića, te od raskršća ulica Maršala Tita i Braće Brkića do Trga Ivana Krndelja (autobusna stanica).

Zbog snježnih nanosa zabrana je saobraćaja za vozila ukupne mase preko 3,5 t na dionici R-419 Rakitno- Blidinje.

Kanton Sarajevo

Saobraćaj se na području Kantona Sarajevo odvija uredno, osim na dionicama gdje se izvode radovi na kojima se saobraćaj odvija po posebnom režimu.

Srednjo-bosanski kanton

Zbog padavina i niskih temperatura, jutros se sporije prometuje na području Srednjo-bosanskog kantona. Posebno izdvajamo  dionice koje prolaze preko planinskih prevoja – Travnik-Donji Vakuf i Bugojno-Novi Travnik.

Zeničko-dobojski kanton

Na području Kantona saobraćaj se odvija na svi putnim pravcima.  Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebno u planinskim predjelima, na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima. Učestali su odrone zemlje ili kamenja na kolovoz.

 Unsko-sanski kanton

Svi magistralni i regionalni putevi na području ovog Kantona su prohodni i saobraćaj se odvija bez zastoja ali usporeno, zbog ugaženog snijega ili leda na kolovozu.

Posebno se to odnosi na dionice Bihać-Cazin-V.Kladuša,Srbljani-B.Krupa i Bihać-B.Petrovac.

 POŽARI

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihać, imala je intervenciju od 02:02 do 03:50 sati, u mjestu Nova Četvrt, gdje je gorjela kuća. Požar je gasilo pet vatrogasaca sa dva vozila. Na objektu je pričinjena veća materijalna šteta.

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je intervenciju od 00:40 do 01:35 sati, u Tasovčićima, gdje je  gorjela baraka u izbjegličkom kampu. Na objektu je  pričinjena veća  materijalna šteta, u požaru nije bilo povrijeđenih lica.

 Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je devet manjih intervencija i to: pet na gašenju zapaljenog dimnjaka, jedna na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru, dvije na obezbjeđenju te jedna manja intervencija na gašenju napuštene kuće.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

 Tuzlanski kanton

Općina Gradačac. Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES vršili su preuzimanje i uništavanje eksplozivnih sredstava na području općine Gradačac.

 OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE