Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 22./23.07.2019. godine, do 10:00 sati

POŽARI 

Hercegovačko-neretvanski kanton 

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervencije na gašenju požara, i to:

– od 07:00 do 07:40 sati, u Vrapčićima, gdje je gorjela trava i otpad,

– od 13:15 do 13:55 sati, na magistralnom putu  M-17 u blizini pumpe Hifa Petrol, gdje je gorjela trava i otpad,

– od 16:40 do 18:25 sati, u Blagaju, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 20:00 do 20:35 sati, u Sjevernom Logoru, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk, imala je intervenciju na gašenju požara, od 13:50 do14:40 sati, na lokalitetu Služnja, gdje je  gorjela trava i nisko rastinje. 

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara

od 16:40 do 17:15 sati, na lokalitetu Bobanovog  sela, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje. 

Općina Stolac. Vatrogasna jedinica općine Stolaca imala je intervenciju na gašenju požara od 13:05 do 16:30 sati, na  lokalitetu Radimlje, gdje je  gorio otpad  i nisko rastinje.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Gornji Vakuf-Uskoplje. Vatrogasna jedinica općine Gornji Vakuf – Uskoplje imala je intervenciju na gašenju požara u firmi „Aureus” gdje je gorjela kotlovnica.  Požar je ugašen.

 Kanton 10 

Općina Drvar. Na području općine Drvar, na planini Jadovnik, izbio je požar u visokoj šumi, koji se ne gasi zbog sumnje da je teren miniran.

 Tuzlanski kanton 

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara putničkog automobila na lokalitetu Banj Brdo. Požar je lokaliziran i ugašen.

Zapadno-hercegovački kanton 

Općina Grude. Vatrogasan jedinica općine Grude imala je intervenciju na gašenju požara u Sovićima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

Obavljajući redovne zadatke na šest lokacija na području općina Sanski Most, Fojnica, VItez, Ilijaš, Stari Grad (Sarajevo) i Grada Goražde timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 7 eksplozivnih sredstava, 2 okvira za M60 dok su na licu mjesta uništili 2 eksplozivna sredstava.

  

O S T A L O 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je ŽUTI meteoalarm za područje Grada Mostar zbog visokih temperatura koje će se kretati od 320C do 350C.

 POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite, i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice.

Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

          OPERATIVNI CENTAR  FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE