Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 22./23.05.2020. godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO F BiH

 

FEDERACIJA BiH: 1.020 potvrđenih slučajeva.

– Ukupno evidentirano 37 smrtnih slučajeva.

– Ukupno aktivnih 74 osoba.

– Ukupno izliječenih 909 osoba.

 

FEDERALNI ŠTAB CIVILNE ZAŠTITE

S ciljem sprečavanja širenja zaraze korona virusa (Covid-19) FŠCZ je jučer donio tri nove naredbe koje se odnose na raspodjelu medicinske i druge opreme. Naređeno je FUCZ da izvrši raspodjelu donacije Vlade Republike Slovenije kantonalnim štabovima civilne zaštite. Donacija koju čine deke, poljski kreveti i setovi za ručavanje biće raspoređena u sve kantone na području Federacije BiH. Drugom naredbom naređeno je FUCZ da izvrši raspodjelu i kantonalnim štabovima civilne zaštite dostavi medicinsku zaštitnu opremu i sredstva i to medicinske troslojne maske, zaštitne pamučne maske, zaštitna odjela i dezinfekcijska sredstva za ruke i površine. FŠCZ naredio je FUCZ da izvrši raspodjelu, odnosno dostavi medicinska sredstva Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (transportni mediji), a ekstrakcijske briseve i transportne medije Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla  i Kantonalnoj bolnici Zenica.

 

Kanton Sarajevo

Štab civilne zaštite Kantona Sarajevo je u toku jučerašnjeg dana nastavio sa aktivnostima na provođenju preventivnih mjera na smanjenju opasnosti od širenja zarazne bolesti uzrokovane koronavirusom (COVID-19) na području Kantona Sarajevo.

Služba za veterinarske poslove je u skladu sa Dinamičkim planom provođenja zdravstveno-sanitarnih mjera na području Kantona Sarajevo u toku jučerašnjeg dana bila angažovana na planskoj i sistemskoj dezinfekciji javnih objekata i površina na području Kantonu Sarajevo.

Od općinskih štabova civilne zaštite s područja Kantona Sarajevo  putem njihovih operativnih centara civilne zaštite smo obaviješteni, da kontinuirano rade na provođenju preventivnih mjera zaštite i spašavanja, na čišćenju i pranju ulica, trotoara i drugih javnih površina, kao i dezinfekcija javnih objekata, ulica, trotoara, javnih stepeništa, trgova, javnih parkinga i drugih prostora, kao i na nabavci neophodne zaštite opreme i  sredstava, te dostavi paketa sa osnovnim životnim potrepštinama osobama koje su u stanju socijalne potrebe.

 

Posavski kanton

Do sada na prostoru Posavskog kantona od korona virusa testirano je 139 osoba, od kojih su 3 osobe pozitivne, dok su 3 osobe izliječene, i trenutno nema aktivnih slučajeva.

Osobe stavljene u samoizolaciju: 931.

IZAŠLO iz samoizolacije: 768 osobe.

NALAZI se u samoizolaciji: 163  osoba.

 

Kanton 10

Županijska bolnica dr Fra Mihovil Sučić – izviješće na dan: 23.05.2020.godine:

-broj hospitaliziranih pacijenata – 0.

-broj pacijenata poslanih u Mostar – 0.

 

Zavod za javno zdravstvo Kantona 10:

-broj uzetih brisova i poslano na testiranje je  (22.05.2020.god.) 0,

-broj uzetih brisova i poslanih na  testiranje je (22.05.2020. god.) 0.             

Općina Livno: nije bilo aktivnosti.

Općina Kupres: nije bilo aktivnosti.

Općina B. Grahovo: nije bilo aktivnosti

Općina Tomislavgrad: nije bilo aktivnosti

Općina Drvar: nije bilo aktivnosti

Općina Glamoč: 7 osoba je u izolaciji.

 

Zapadnohercegovački kanton

Proteklog dana u Zapadnohercegovačkom kantonu nije bilo novih slučajeva zaraze  koronavirusom. Ukupan broj do sada zaraženih je 79 od toga 4 umrle i 73 su izliječene osobe.

  Š.BRIJEG GRUDE POSUŠJE LJUBUŠKI UKUPNO
Zaraženih 61 14 4 0 79
Umrlih 3 1 0 0 4
Izliječenih 56 13 4 0 73
Trenutno zaraženih 2 0 0 0 2

 

Unsko-sanski kanton

Prema podacima Službi CZ-e na području Kantona stanje je slijedeće:

Grad Cazin. Pozitivni na korona virus su 3 lica, do sada su izliječena 32 lica, i bila su 3 smrtna slučaja.                         

         

Općina Sanski Most. Do sada su izliječena 4 lica i nema lica pozitivnih na korona virus.

 

Srednjobosanski kanton

Kontinuirano se provode aktivnosti na sprječavanju širenja korona virusa na području kantona, te se postupa po naredbama i preporukama FŠCZ-e i KŠCZ-e. Kontrolu izvršenja naredbi vrše nadležni organi i MUP-a SBK-a.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Jablanica

JZU Dom zdravlja Jablanica

U toku dana na analizu je poslano 8 uzoraka. (7 zaposlenika dječjeg vrtića Pčelica  i 1 pacijent – kontrolni pregled ). Rezultati jučer uzetih uzoraka na COVID-19 su sljedeći: Nema pozitivnih uzoraka.

 

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Aktivnosti na preduzimanju mjera suzbijanja koronavirusa, postupa se po Naredbama Federalnog i Kantonalnog štaba CZ-e.

 

 JU Zavod za javno zdravstvo BPK-a Goražde:

Na osnovu informacije dobijene od JU Zavod za javno zdravstvo BPK-a Goražde, u posljednjih 24 sata zabilježeno je slijedeće:

Trenutno nema aktivno zaraženih osoba koronavirusom (COVID-19) na području BPK, a do sada su 23 osobe oporavljene od COVID-19. Na području BPK-a Goražde već  deseti dan nema novih pozitivnih slučajeva na koronavirus.

 

Zeničko-dobojski kanton  

Na području Kantona poštuju se Naredbe Federalnog, Kantonalnog i gradskih/općinskih Štabova civilne zaštite, osim pojedinačnih slučajeva kršenja samoizolacije, što se prosljeđuje nadležnim u MUP-a ZDK i poduzimaju Zakonom određene mjere.

 

 

POŽARI

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je jednu intervenciju manjeg inteziteta.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervencije na gašenju požara i to:

  • od 07:40 do 08:55 sati, u Lakiševinama, gorio otpad,
  • od 12:30 do 12:55 sati, kod Razvitka, gorio otpad,
  • od 15:20 do 17:15 sati, na Putu spasa, gorilo nisko rastinje,
  • od 19:30 do 20:10 sati, u Ul. M.Tita, gorio otpad,
  • od 20:15 do 20:55 sati, na Aerodromu, gorio el. stup,
  • od 23:10 do 00:50 sati, kod benzinske pumpe Hifa, gorio otpad.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine, imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 15:20 do 16:05 sati, u Dračevu, gorila trava i rastinje,

– od 19:20 do 19:45 sati, u Nerezima, gorio otpad.

 

Zeničko-dobojski kanton  

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je dvije intervencije u mjestu Naselje, na gašenju manjeg požara u stanu te na gašenju požara na dimnjaku. Požari su ugašeni.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

  • u mjestu Golubić, gdje je gorjela kuća,
  • u mjestu Golubić, gdje je gorjela kuća, bale sijena i gume u objektu.

 

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice Tuzlanskog kantona, kvalitet zraka za dan 22.05.2020. godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima: Skver, BKC-e, Bukinje, Lukavac, Živinice i Mobilna: Srebrenik.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

Obavljajući redovne zadatke na šest lokacija na području općina Donji Vakuf, Trnovo, Sanski Most i gradova Zenica i Tuzla timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 6 komada eksplozivnih sredstava.

Nakon što je prijavljen pronalazak eksplozivnih sredstava koja su uočili planinari na planini Treskavica pored Crnog jezera i Platno jezera, tim Federalne uprave civilne zaštite je izašao na lokaciju radi njihovog zbrinjavanja. Uz podršku 2. helikopterskog skvadrona Oružanih snaga BiH, koji su sa jednim helikopterom bili u pripravnosti za slučaj potrebe za intervencijom, tim FUCZ je na licu mjesta potvrdio da predmet pronađen na Crnom jezeru nije bilo eksplozivno sredstvo, te je uništio eksplozivno sredstvo prijavljeno iznad Platno jezera. Ovim putem Federalna uprava civilne zaštite se zahvaljuje planinarima koji su sredstva prijavili, te preporučuje svima koji se kreću u planinama da eksplozivna sredstva koja eventualno uoče vidljivo obilježe, snime koordinatu i fotografišu mjesto pronalaska i prijave putem dežurnog telefona 121 kako bi ekipe FUCZ mogle blagovremeno reagovati i ukloniti sredstvo prije nego izazove nesreću.

  

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

Federalna uprava civilne zaštite, nastavlja da radi na prikupljanju informacija iz svih dostupnih izvora, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, u punom kapacitetu uključi u nastavak potrage za svim nestalim osobama za kojima je ova Uprava vršila potrage, a koje do danas nisu pronađene.

 

 

      OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE