Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 22./23.02.2018.godine, do 10:00 sati

VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u  porastu duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena jutros u 07,00 sati, iznosila je:

–   Bosanski Brod ————— —————         402 cm (pripremno stanje), jučer 386 cm,

–   Bosanski Šamac —————————-         243 cm (normalno stanje), jučer 234cm,

–   Orašje —————————————–         485 cm (normalno stanje), jučer 473 cm.

 

Tuzlanski kanton 

Vodostaj na brani HA Modrac, jutros u 07,00 sati bio je 199.07 m.n.m.. Tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je niži za 2 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 36,90 m3/s.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vodostaj rijeke Une izmjeren jutros u 07:00 sati iznosio je 43 cm, jučer 44 cm (kritična tačka je 100 cm). Padavine: 9  l/m2, visina snijega iznosi 82 cm.

Općina Sanski Most. Vodostaj rijeke Sane izmjeren jutros u 07:00 sati iznosio je

136 cm,  jučer 137 cm (kritična tačka je 380 cm). Visina snijega iznosi 32 cm.

 

Zeničko-dobojski kanton

Vodostaj svih vodenih tokova na području Kantona je normalan.

 

Srednjobosanski kanton

Vodostaji svih vodotokova na području Srednjobosanskog kantona su u normalnim granicama.

 

Zapadnohercegovački kanton

Usljed naglog porasta vodostaja rijeke Trebižat, na vodomjernoj stanici Humac, jučer u 18:15 sati, proglašene su redovne mjere obrane od poplava. Noćas, 23.02.2018.godine, od 00:15 sati, zbog opadanja vodostaja Trebižata, prestale su važiti redovne mjere obrane od poplava. Jutros, u 08:00 sati, vodostaj iznosi 262 cm  (na 280 cm vrši se redovna obrana od poplava).

 

SNJEŽNE PADAVINE

 

Hercegovačko- neretvanski kanton

Zbog snježnih nanosa, zabrana je prometa za sva vozila ukupne mase preko 3,5 t, na dionici R-419 Rakitno – Blidinje.

 

Kanton Sarajevo

Saobraćaj se na području Kantona Sarajevo, odvija normalno, osim na dionicama gdje se izvode planirani radovi.

 

Zeničko-dobojski kanton

Na području Kantona saobraćaj se odvija nesmetano na svim putnim pravcima.  Zbog niskih temperatura od jutros su putevi mjestimično zaleđeni i klizavi. Ugaženog snijega ili leda na putevima  ima na dionicama u višim planinskim predjelima.

U višim predjelima kao i na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove magla i niska oblačnost smanjuju vidljivost naročito na  području općina Olova i Kladnja.

 

Unsko-sanski kanton

Svi magistralni i regionalni putevi na području ovog Kantona su prohodni i saobraćaj se odvija bez zastoja ali usporeno, zbog ugaženog snijega ili leda na kolovozu.

Posebno se to odnosi na puteve u višim planinskim predjelima, a izdvajaju se putni pravci: Bihać-Bosanski Petrovac-Ključ, Srbljani-Velika Kladuša i Bihać-Bosanska Otoka. Za teretna vozila sa prikolicom i šlepere preporučuje se upotreba lanaca.

Na magistralnom putu M-14 Srbljani-Bosanska Krupa upozorava se na mogućnost sniježnih lavina.

Na graničnom prelazu Izačić, zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere.

 

Srednjobosanski kanton

Zbog novih padavina i zasniježenog kolovoza, jutros se sporije saobraća na području Srednjobosanskog kantona.

Posebno se izdvajaju dionice koje prolaze preko planinskih prevoja: Travnik-Donji Vakuf i Bugojno-Novi Travnik.

 

Kanton 10

Na području Kantona 10, ceste su pokrivene snijegom, koji još uvijek pada, te se stoga saobraća usporeno, vidljivost je smanjena, pa se preporučuje vožnju prilagoditi uslovima na cesti. Zimske službe vrše redovne obilaske i posipanje cesta pijeskom i soli.

Magistralne i regionalne ceste su prohodne, lokalne se još čiste u svim općinama.

 

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša.  Profesionalna vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša,  imala je intervenciju od 17:30 do 18:40 sati, u mjestu Polje, zbog zapaljenja kotlovnice. Na intervenciji su bili četiri vatrogasca sa dva vozila. Pričinjena je manja materijalna šteta.

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazin, imala je više tehničkih intervencija na ispumpavanju vode od otopljenog snijega, iz podrumskih prostorija u zgradama.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Pripadnici Profesionalne vatrogasne brigade grada Tuzla, imali su intervenciju na gašenju dimnjaka, u ul. Mitra Trifunovića Uče br.4.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Posušje. Jutros u 06:46 sati, pripadnici Profesionalne vatrogasne brigade općine Posušje, imali su intervenciju na gašenje požara u ugostiteljskom objektu „Super gril“. U gašenju požara učestvovala su tri vatrogasca s jednim vozilom.

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK-a, kvalitet zraka za dan 22.02.2018 godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC-e, Bukinje, Lukavac, Živinice i Mobilna: Kalesija.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Tuzlanski kanton

Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite vršili su preuzimanje i uništavanje eksplozivnih sredstava na područjima općina Živinice i Banovići.

 

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite Sarajevo, primio je informaciju od Policijske stanice Ilidža, da je u ul. Tvornička bb, pronađena jedna tromblonska rasprskavajuća mina.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite, koji su navedeno neeksplodirano ubojno sredstvo preuzeli isti dan.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD                                                               

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Žuti meteoalarm  za  područje Unsko-sanskog kantona, zbog očekivanih novih snježnih padavina, visine  od 5 do 10 cm.

 

Visina snijega izmjerena u 07:00 sati (cm): Bjelašnica 187; Bihać 82; Bosanska Gradiška 51; Ivan Sedlo 43; Sanski Most 32; Mrkonjić Grad 29; Bosanski Novi i Han Pijesak 26; Livno 24; Bugojno 15; Prijedor 14; Gacko 13; Banja Luka 12; Jajce 11; Gradačac 10; Sarajevo 8; Srebrenica 6; Doboj 5; Tuzla 4; Sokolac 3 cm.

 

 

Prema podacima jutros od 06:00 sati, početkom narednog mjeseca se prognozira vjetar južnog smjera koji će usloviti značajniji rast temperature zraka.

 

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE