Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 21./22.08.2018.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

 

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervencije na gašenju požara, i to:

– od 10:13 do 10:30 sati, na Balinovcu, gdje je gorjelo nisko rastinje,

– od 16:48 do 17:39 sati, na Kosorskoj Glavici(Blagaj), gdje je gorjela trava,

– od 20:45 do 21:25 sati, u Lakševinama, gdje je gorjela trava,

– od 02:19 do 03:10 sati, na Orlacu, gdje je gorjela trava.

Općina Čitluk. Pripadnici vatrogasne jedinice od 13:15 do 14:40 sati, imali su intervenciju na gašenju požara u Međugorju-Perkuša, gdje su gorjeli otpad, trava i nisko rastinje.

Općina Stolac. Pripadnici vatrogasne jedinice od 17:00 do 20:00 sati, imali su intervenciju na gašenju požara na lokaciji Grdijevići, gdje je gorio gospodarski objekat (štala). Na intervenciju gašenja izašlo 5 vatrogasaca sa 2 vatrogasna vozila.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je intervencije na gašenju požara od 14:50 sati, na Šibanici (granica sa RH), gdje su gorjeli  šuma i rastinje. Vatrogasci su dežurali na terenu do 06:45 sati.

Općina Ravno. Dana 21.08.2018. godine, izbio je požar iznad mjesta Ivanica. Gori suha trava, nisko rastinje i šikara. Vatra se, potpomognuta vjetrom, širi prema brdu Vlaštica i mjestima Bobovište i Ivanica.

U toku noći vatrena linija se proširila na oko 5-6  km. Vatra je odbijena od sela Uskoplje i dalje se širi  prema selima  Orah i Zaplanik.

Cijelu noć na terenu angažovana su 4 vatrogasna vozila iz Dubrovnika i jedno vozilo iz Ravnog. Požar je još uvijek aktivan.

Prema izvještaju sa terena, trenutno im dodatna pomoć nije potrebna.

 

Tuzlanski kanton

Općina Banovići. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Banovići, imali su intervenciju oko 01,00 sati, na gašenju požara gdje su gorjeli deponijia otpada i nisko rastinje, u Grivicama.  Požar je ugašen.

Općina Srebrenik. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Srebrenik, imali su intervenciju na gašenju požara na elektro instalacijama, na privatnom stambenom objektu, u ulici Tuzlanskog odreda. Požar je ugašen.

Zapadnohercegovački kanton

Općina Posušje. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Posušje, imali su intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Boričevac u vremenu od 15:00 do 16:00 sati, gdje je  gorjelo divlje odlagalište otpada. Požar su ugasila dva vatrogasca s jednim vozilom. Nije bilo opasnosti za širenje požara.

Grad Široki Brijeg. Pripadnici vatrogasne jedinice grada Široki Brijeg, imali su intervenciju na gašenju požara od 18:40 do 19:50 sati, u Potkraju-Kočerin, gdje je gorjela je trava i nisko rastinje. Opožareno je cca 1 ha površine. Požar su ugasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je dvije manje intervencije, i to: jednu intervenciju na gašenju automobila i jednu intervenciju na gašenju elektro-instalacija u zgradi.

 

ZAGAĐENOST ZRAKA – OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK-a, kvalitet zraka za dan 21.08.2018 godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC-e, Bukinje i Lukavac, dok se na lokalitetima Živinice i mobilna Kalesija, ne može ocijeniti.

 

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

Kanton Sarajevo

JU Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo: „U periodu od 06.08. do 12.08.2018. godine, ukupno je na području Kantona Sarajevo prijavljeno 52 slučaja zaraznih bolesti obaveznih prijavi od toga: 25 enterocolitis ac. (enterokolitis), 11 herpes zoster (šindre), dvije nosocomial infections (bolničke infekcije), jedna salmonellosis (salmonela), dva scarlatina (šarlah),  jedan sepsis (sepsa), četiri Toxiinfektio al. (trovanje hranom), jedan Mononucleozsis (mononucleoza), pet Angina streptoc. (strepnococna angina).“

 

OBLAST VODOSNABDIJEVANJA

                                                                                   

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. Problemi sa vodosnabdijevanjem na pojedinim dijelovima općine Vitez i dalje se nastavljaju, tako da DVD-e Stari Vitez dostavlja pitku vodu jednom tjedno u naselje Ahmići, a DVD-e Vitez dva puta tjedno u naselje Putkovići.

 

O S T A L O

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm  za  područje Hercegovine zbog visokih temperatura koje će iznositi do 35°C.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE