Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 20./21.09.2019.godine, do 10:00 sati

ZEMLJOTRES 

Hercegovačko-neretvanski kanton 

Općina Stolac. Noćas u 01:34 sata, zabilježen je zemljotres 8 km istočno od Stoca, jačine 3,2 stupnja po Rihteru. Potres je zabilježen na dubini od 5 km.

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton 

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervencije na gašenju požara  i to:

– od  11:05 do 12:00 sati, na području Bišća polja, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od  12:50 do  14:00 sati, u Dračevicama, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od  15:05 do 16:30 sati,  u Blagaju, gdje je gorjelo rastinje,

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina, imala je intervenciju na gašenju požara  od 11:20 do 13:15 sati, u Svitavi, gdje je gorio biljni otpad, trava i rastinje.

Zapadno-hercegovački kanton 

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški, imala je intervenciju na gašenju požara od 20:00 do 21:30 sati, u mjestu Crnopod, gdje je gorjela manja površina suhe trave.

Tuzlanski kanton 

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine  Lukavac, imala je intervenciju na gašenju požara  u Naselju Šikulje,  gdje je gorjela šuma i nisko rastinje. Požar je ugašen.

VODOSNABDIJEVANJE 

Srednjobosanski kanton 

Općina Vitez. I dalje DVD Stari Vitez dostavlja pitku vodu dva puta sedmično u donji bazen u Ahmićima, a DVD Vitez jednom sedmično u M.Mošunj. 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

Obavljajući redovne zadatke na četiri lokacije na području: grada Visoko, općine Busovača, Ključ i Novi Grad Sarajevo, timovi za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) Federalne uprave civilne zaštite uklonili su 25 eksplozivnih sredstava,16 komada pješačke municije i zrno AP-T 23 mm.

 O S T A L O 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite, i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice. Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE