Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 20./21.06.2019. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je tri intervencije na gašenju požara  i to:

– od 11:15 do 11:45 sati, u ulici braće Trbonja, gdje je gorjela veš mašina u stambenom objektu,

– od 12:35 do 12:45 sati, u ulici Adema Buća, zbog dima u prostorijama Pravobranilaštva, te

– od 14:15 do 14:45 sati, u Vukovarskoj ulici, gdje je gorjela  trava i otpadni materijal.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle, imala je jednu intervenciju u naselju Bukinje, gdje su gasili putničko motorno vozilo. Požar je ugašen

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica Banovići, imala je intervenciju na gašenju kuće, u naselju Grivice, kojom prilikom je nastala totalna šteta. Požar je ugašen.

 

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 21.06.2019. godine ne može se ocijeniti na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac, Živinice i Mobilna: Doboj Istok.

 

PROBLEMI U VODOSNABDIJEVANJU

 

Unsko-sanski kanton

Općina Ključ. I dalje se preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piće, osim korisnika koji se snabdijevaju sa lokalnog vodovoda Zmajevac.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

 

Obavljajući redovne zadatke na četiri lokacije na području općina Travnik, Sapna, te gradova  Goražde i Bihaća timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 6 eksplozivnih sredstava, pored navedenog jedno eksplozivno sredstvo ( Minobacačka mina 82mm), uništeno je na licu mjesta.

 

O S T A L O

 

Tuzlanski kanton

Općina Banovići. Načelnik općine Banovići, na prijedlog Općinskog štaba civilne zaštite donio je Odluku o prestanku stanja prirodne nesreće, zbog poplava na području općine Banovići.

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Zeničko-dobojski kanton

U toku dana vršena je pretraga rijeke Bosne za nestalim licem M.D. U večernjim satima na području Vranduka na obali rijeke Bosne, pronađeno je beživotno tijelo muške osobe. PU Zenica je po dojavi izašla na teren u mjestu Ponirak, gdje je tijelo pronađeno,  te je izvršeno izvlačenje tijela.

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice. Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Žuti meteoalarm zbog očekivanih grmljavinskih procesa za područje Tuzlanskog kantona, te Hercegovačko-neretvanskog kantona zbog maximalne temperature oko 33°C.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE