Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 20./21.04.2016. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Tuzlanski kanton

Općina Čelić. Dobrovoljno vatrogasno društvo Čelić imalo je intervenciju gašenja požara na privatnom stambenom objektu, gorjela je veranda sa drvima. Požar je lokalizovan i ugašen.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Jajce.Vatrogasna jedinica općine Jajce imala je intervenciju u naselju Bešpelj, gdje je došlo do požara na kući. Požar je ugašen, pričinjena je šteta na krovu kuće.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije intervencije na gašenju požara:

– od 15:30 do 16:45 sati, u Dobrom Selu gorjela trava  i nisko rastinje,

– od 23:40 do 23:55 sati, na Putu za Raštane gorjelo rastinje.

Općina Konjic. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Konjic imala je, sinoć u 23:28 sati, intervenciju na gašenju požara u  naselju Puhali, gdje je izbio požar u obiteljskoj kući. Gorio je namještaj, koji je ugašen brzom intervencijom vatrogasaca.

 

PRONALAZAK NEEKSPLODIRANIH UBOJNIH SREDSTAVA – NUS

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Dana 18.04.2016. godine, Služba civilne zaštite općine Kakanj zaprimila je prijavu od strane Policijske stanice Kakanj, da su u naselju Doboj, na lijevoj strani Bosne, pronađeni projektili 122, 128 i 155 mm, oko 10 komada. Pronađeni NUS se nalazi u blizini naseljenog mjesta, te pripadnici Policijske stanice Kakanj vrše obezbjeđenje  navedenog lokaliteta. O pronađenom NUS-u odmah je obavješten Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite, koji je istog dana obavio izviđanje pronađenog NUS-a, a u toku današnjeg dana  izvršit će uklanjanje i uništavanje pronađenih sredstava.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čitluk. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od građanina da je u mjestu Sretnica, u vinogradu, pronađen nepoznati NUS.

Obavješten je Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

 

Tuzlanski kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od Gradske službe CZ Tuzla da je pronađena odskočna rasprskavajuća mina, te informaciju od Općinske službe CZ Kalesija da su pronađene dvije ručne bombe.

Obavješten je Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

 

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je dvije informacije o pronalasku nepoznatog NUS-a u ulicama Mehe Porobića i Kromolj.

O primljenoj informaciji obavješten je Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite, koji će navedeni NUS ukloniti danas.

 

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju pronalasku nepoznatog NUS-a u mjestu Trn.  Lokacija pronalaska je propisno obilježena od strane MUP-a.

Obavješten je Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE