Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 19./20.11.2019.2019.godine, do 10:00 sati

POTRES – ZEMLJOTRES

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Dana, 19.11.2019.godine, u  09:56 sati, zabilježen je potres jačine  3.9 stepeni  po Richteru, na području općine Čitluk, na dubini od 10 km. Intenzitet potresa u epicentru iznosio je V stepeni Merkalijeve skale. Nije bilo prijava o materijalnoj šteti.

 

Zapadnohercegovački kanton

Jučer, u 09:55 sati, na području Kantona, osjetio se potres jačine 3,9 stepeni po Richteru, s epicentrom u Zvirovićima (općina Čitluk). Nema informacija da je bilo materijalnih šteta.

 

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Visina vodostaja rijeke Save, izmjerena jutros u 07:00 sati, iznosila je:

–   Bosanski Brod —————­­­­­­­—————-     487 cm (pripremno stanje), jučer 475 cm,

–   Bosanski Šamac —————————-     257 cm (normalno stanje),  jučer 257 cm, i

–   Orašje ——————————————    488 cm (normalno stanje),  jučer 488 cm.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

 

Vodostaji rijeka

 

VODOTOK HIDROLOŠKA POSTAJA VRIJEME VODOSTAJ REDOVNA OBRANA OD POPLAVA
 

Neretva

 

Glavatičevo 07:15 sati  67 cm 160 cm
Mostar 07:30 sati 439 cm 850 cm
Čapljina 07:00 sati -81 cm 200 cm
Trebižat Humac 07:00 sati  292 cm 280 cm
Krupa Dračevo 07:00 sati  192 cm 300 cm
Bregava Stolac 07:00 sati  93 cm 110 cm
Buna Buna 07:00 sati     168 cm 265 cm
Jasenica Jasenica 07:00 sati  85 cm 130 cm

 

Količina padavina u protekla 24 sata: Mostar 19 mm,  Neum  21 mm, Ivan Sedlo  5 mm.

 

Zapadnohercegovački kanton

Vodostaj rijeke Trebižat, na vodomjernoj stanici Humac, jutrosu 08:00 sati, iznosio je 292 cm (na 280 cm, redovna obrana od poplava), sa trendom porasta od 0 cm. Na ovoj visini vodostaja provode se redovne mjere obrane od poplava.

 

POŽARI

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj, imala je intervenciju u 20:29 sati, na gašenju požara do koje je došlo zbog krađe elektro kablova na objektima u voćnjaku, na lokalitetu  Omerdino Polje.

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica, imala je intervenciju na gašenju požara gdje je gorjelo sijeno, u naselju Gornja Mutnica.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Bugojno. Pripadnici DVD-e Bugojno, imali su intervenciju na gašenju požara gdje je gorio ugalj, u privatnom stambenom objektu, na lokalitetu Poljice. Požar je ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je tri manje intervencije, i to: jednu na gašenju zapaljenog otpada, jednu na gašenju zapaljenog dimnjaka i jednu po dojavi da se u stambenoj zgradi pojavio dim.

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK-a, kvalitet zraka za dan 19.11.2019.godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima BKC-e, Bukinje i Lukavac, dok je na lokalitetu Živinice odgovarao kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka, a na lokalitetima Skver i Mobilna, nije se mogao ocijeniti.

 

OBLAST VODOSNABDIJEVANJA

 

Zapadnohercegovački kanton

Na vodocrpilištima iz kojih se uzima voda za piće, u Ljubuškom (Vrioštica) i Grudama (Grudsko Vrilo), zbog obilnih padavina, došlo je do zamućenja vode pa se prije upotrebe ista treba prokuhati.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez.  I dalje DVD-e Stari Vitez, dostavlja pitku vodu jednom sedmično u naselje Ahmići i jednom sedmično u naselje Bukve, a DVD-e Vitez jednom sedmično u Putkoviće.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na četiri lokacije na području grada Cazina, te općina Travnik i Bugojno, timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 2 eksplozivna sredstva, 97 komada pješačke municije, 1 vježbovnu minu i stabilizator leta.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

 

Federalna uprava civilne zaštite i dalje radi na  prikupljanju informacija,  te je spremna da se odmah u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija vezano za nestale osobe (dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice), uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je žuti meteoalarm zbog očekivanih kišnih padavina od 20 do 30 l/m2 za područje Hercegovačko-neretvanskog, i 20 do 40 l/m2,  lokalno i do 50 l/m2, za područje Zapadnohercegovačkog kantona.

 

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE