Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 19./20.10.2018.godine, do 10:00 sati

POŽARI        

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 12:50 do 13:55 sati, u Malom polju, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 13:00 do 13:45 sati, na lokalitetu Bišće polja, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 14:10 do 15:40 sati, u Salakovcu, gdje je gorjela trava,

– od 18:50 do 19:30 sati, u Salakovcu, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina, imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 12:30 do 13:15 sati, u Gnjilištima, gdje je gorjeo otpad i rastinje.

 

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica općine Bosanski Petrovac imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 19:15 do 20:35 sati, na zapaljenom pomočnom objektu. Požar su gasila četiri vatrogasca s dva vozila.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 23:30 do 01:20 sati. Gorjeo je putnički automobil. Požar su gasila dva vatrogasca s jednim vozilom.

 

Tuzlanski kanton

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići, imala je intervenciju na gašenju požara na odžaku, u ul. Alije Izetbegovića. Požar je ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je manju intervenciju na gašenju niskog rastinja.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Zavidovići. Vatrogasna jedinica općine Zavidovići, imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Maoča, gdje je gorjela vikendica.

Općina Visoko. Vatrogasna jedinica općine Visoko, imala je intervenciju na gašenju požara kod preduzeća Kovina, gdje je gorjelo putničko motorno vozilo. Također, vatrogasci su vršili izvlačenje utopljenika ispod mosta, u naselju Prijeko.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Ljubuški. Vatrogasna jedinica općine Ljubuški, jutros u 03:45 sati, ugasila je požar na parkiranom putničkom motornom vozilu, u Ulici Jadranska cesta. Nije bilo ozlijeđenih osoba a pričinjena je veća materijalna šteta. Požar su gasila dva vatrogasca s jednim vatrogasnim vozilom.

 

 

OBLAST VODOSNABDIJEVANJA

Srednjobosanski kanton                                                                      

Općina Vitez. DVD-e  Stari Vitez i dalje dostavlja pitku vodu jednom tjedno u Ahmiće, te dva puta u naselje Bukve, a DVD-e Vitez dva puta tjedno u naselje Putkoviće.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

  

Tuzlanski kanton

Općina Banovići. Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite nastavili su radove na deminiranju terena na zadatku „Pribitkovići III“, na području općine Banovići.

  

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite Sarajevo, primio je informaciju od strane Općinske službe civilne zaštite Vogošća, da je u ulici Kamenica bb, pronađena jedna ručna bomba.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Od Policijske stanice Bihać primljena je službena zabilješka sačinjena na okolnosti prijave pronalaska eksplozivnih sredstava u ul. Dr.Irfana Ljubijankića uz neposrednu blizinu rijeke Klokot. Pronađena je: pješadijska municija – 48 kom., metak 12,7 mm 1 kom., metak 20 mm 1 kom., 9 ručnih bombi, eksploziv TNT TM 100 g 6 kom., eksploziv TNT TM 200 g 2 kom., tromblonska mina-trenutna 1 kom.,PP mina MRUD 1 komad i mina PROM 1 komad. Navedena eksplozivna sredstva su uklonjena od strane uposlenika Federalne uprave civilne zaštite za UES.

  

 

O S T A L O 

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je danas Žuti meteoalarm za šire područje Bosne i Hercegovine, zbog široko rasprostranjene magle po kotlinama.

 

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE