Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 19./20.06.2019. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je devet intervencija na gašenju požara  i to:

– od 06:52 do 07:20 sati, u Bafo naselju, gdje je gorio otpad,

– od 10:40 do 11:15 sati,  u naselju Zalik, (uz saobraćajnicu), gdje je  gorjela trava i rastinje,

– od 22:16 do 22:45 sati, u Južnom logoru, gdje je gorio otpad,

– od 23:25 do 00:05 sati, u Gnojnicama, gdje je gorio otpad,

– od 23:55 do 00:10 sati, u Bafo naselju, gdje je gorio otpad,

– od 00:11 do 00:35 sati, u Bafo naselju, gdje je gorio otpad,

– od 03:57 do 04:35 sati, u naselju Opine, gdje je gorio otpad,

– od 05:35 do 06:10 sati, u Titovoj ulici, gdje je gorio otpad,

– od 05:45 do 06:25 sati, na putu za Prigrađane, gdje je gorio otpad.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara od 15:37 do 16:15 sati, na Gradini, gdje je gorjela garaža.

 

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinca općine Sanski Most imala je intervenciju na gašenju požara  od 12:30 do 13:45 sati, u mjestu Šehovci, gdje je gorjela porodična kuća. Požar su gasila  četiri vatrogasca s dva vozila, pričinjena je manja materijalna šteta.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala intervenciju u 14:10 sati, u Delijašima (Općina Trnovo), gdje je gašena baraka za smještaj radnika. Intervenisalo je osam vatrogasaca s tri vatrogasna vozila (dvije ekipe PVJ i jedna ekipa DVD Trnovo). Požar je lokalizovan u 15:34 sati, a ugašen u 16:15 sati.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasna jedinca općine Travnik imala je intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Slimena, gdje je gorjela štala. Požar je ugašen.

Općina Bugojno. Vatrogasna jedinca općine Bugojno imala je intervenciju na gašenju putničkog motornog vozila. Požar je ugašen, pričinjena je manja materijalna šteta.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara u stanu u ul. Mije Keroševića.

Grad Gradačac. Vatrogasna jedinica grada Gradačac imala je intervenciju na gašenju vikendice, vlasništvo udruženja „Vidara“.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara u željezari „Mitall“, gdje su gorjeli kablovi.

 

VELIKO NEVRIJEME

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Sinoć oko 22:00 sati, grad Tuzlu zahvatilo je nevrijeme, sa  jakim pljuskovima i grmljavinom. Za 20 minuta jaka kiša izazvala je probleme u saobraćaju jer se nekoliko saobraćajnica i raskrsnica našlo pod vodom. Na navedenim dionicama saobraćaj  preusmjeren ili se odvijao preko pješačkih staza.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općine Olovo i Vareš. Pojedine dijelove općina u toku noći zahvatilo je olujno nevrijeme praćeno gradom i obilnim kišnim padavinama. Pričinjene su štete na lokalnim putevima i poljoprivredi. Ekipe su na terenu i vrši se uviđaj.

 

 

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 19.06.2019.godine ne može se ocijeniti na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac, Živinice i Mobilna: Doboj Istok.

 

PROBLEMI U VODOSNABDIJEVANJU

 

Unsko-sanski kanton

Općina Ključ. I dalje  se preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piće, osim korisnika koji se snabdijevaju sa lokalnog vodovoda Zmajevac.

 

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

 

Obavljajući redovne zadatke na četiri lokacije na području općina Žepče, Sanski Most, Pale (FBiH) i grada Mostara, timovi Federlane uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 2 eksplozivna sredstva, 563 komada minicije kalibra 7.62mm i 12 komada lovačkih metaka 12mm. Pored navedenog na licu mjesta je uništeno jedno eksplozivno sredstvo.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice. Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm zbog očekivanih grmljavinskih procesa za područje Tuzlanskog i  Sarajevskog kantona

 

 

 

        OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE