Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 18./19.10.2018.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara u Sjevernom logoru, gdje je gorjela trava.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina, imala je intervencije na gašenju požara, i to:

– od 10:15 do 10:50 sati, u Zvirovićima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 14:20 do 15:55 sati, u Gnjilištima, gdje je gorjela trava i veća količina biljnog otpada, te

– od 21:05 do 22:20 sati, u Bobanovu naselju, gdje je gorio automobil.

Općina Stolac. Vatrogasna jedinica općine Stolac, imala je intervenciju na gašenju požara od 18:45 do 20:00 sati, na lokaciji Prenj – Strasnik, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla, imala je tri tehničke intervencije, te jednu na gašenju požara na divljoj deponiji od 20:00 sati, u mjestu Mramor. Požar je ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je intervenciju na gašenju požara gdje je gorjelo nisko rastinje.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Grude. DVD-e Gorica, imala je intervenciju od 15:20 do 16:35 sati, na gašenju požara u kojem je gorjela divlja deponija otpada u mjestu Sovići. Požar su ugasila tri vatrogasca sa jednim vozilom.

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje, imala je intervenciju na gašenju manjeg požara u kojem je gorjela trava i nisko rastinje. Požar su ugasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka za dan 18.10.2018 godine, ne može se ocijeniti na lokalitetima: Lukavac, Živinice i Mobilna. Kvalitet zraka za dan 18.10.82018 godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima: Skver, BKC-e i Bukinje.

 

OBLAST VODOSNABDIJEVANJA

Srednjobosanski kanton                                                                      

Općina Vitez. DVD-e  Stari Vitez i dalje dostavlja pitku vodu jednom tjedno u Ahmiće, te dva puta u naselje Bukve, a DVD-e Vitez dva puta tjedno u naselje Putkoviće.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Tuzlanski kanton

Općina Banovići. Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite nastavili su radove na deminiranju terena na zadatku „Pribitkovići III“, na području općine Banovići.

Općina Lukavac. Na području općine Lukavac izvršeno je otvaranje novog deminerskog zadatka „Šikulje-Smoluća-Vis“. Predviđeno je da se deminira površina terena od 44.694,73 m2 . Radove izvodi deminerska kompanija UEM iz Sarajeva.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Dana 18.10.2018.godine, stigla je prijava iz Uprave policije Mostar, da se u njihovim prostorijama nalaze razne vrste eksplozivnih sredstava.

Prijava po prijemu proslijeđena je uposlenicima Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite Sarajevo, primio je informaciju od građanina, da je u naselju Bistrik, ulica Mujkanovića 11A, pronađena jedna ručna bomba.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenicimi Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

O S T A L O

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je danas Žuti meteoalarm za šire područje Bosne i Hercegovine, zbog široko rasprostranjene magle po kotlinama.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE