Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH,za dane 18./19.04.2016. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Općina Sapna. Vatrpgasna jedinica općine Kalesija ugasila je požar koji je izbio na pomoćnom objektu, u naselju Međeđa.

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac, ugasila je šumski požar, radi se o crnogorici, površine oko 15 dunuma, u mjestu Babice.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Profesionalna vatrogasna jedinica Grada Mostara imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

       u vremenu od 13:45 do 15:20 sati, gdje je gorjela trava i nisko rastinje na lokalitetu Sutine, a

       u vremenu od 15:42 do 16:40 sati, gdje je gorjela kuća u mjestu Gubavici.

Općina Čapljina.  Vatrogasna jedinica imala je dvijei intervencjie i to:

       u vremenu od 11:30 do 12:30 sati, gdje je gorjela trava i nisko raslinje u mjestu Zvirovići,

       u vremenu od 12:15 do 12:30 sati, gdje je gorjela trava i nisko raslinje u mjestu Klepci.

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica Grada Bihać imala je intervenciju u vremenu od 10:20 do 13:00 sati, u mjestu Ćojluk, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar su gasila tri vatrogasca sa vozilom.

Općina Ključ. Vatrogasna jedinica općine Ključ imala je intervenciju u mjestu Prhovo, u vremenu od 10:45 do 17:00 sati, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar su ugasila tri vatrogasca sa vozilom.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je intervenciju  u mjestu Ilidža, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar su gasila tri vatrogasca sa vozilom.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica  Grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara na trafo-stanici, lokalitet Kamenolom, u krugu preduzeća „ŽGP“Zenica. U požaru pričinjena je materijalna šteta, dok povrijeđenih lica nije bilo.

Općina Zavidovići. Vatrogasna jedinica općine Zavidovići imala je intervenciju, u vremenu od 23:50 do 00:50 sati, na gašenju požara magacina, vlasništvo Želejeznica FBiH intervencija, u ulici Maršala Tita.

Srednjobosanski kanton

Srednjobosanski kanton

Općina Donji Vakuf. Požar na području Mjesne zajednice Torlakovac-Goduša, ugašen je sinoć oko 18:00 sati.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantona Sarajevo je u izvještajnom periodu imala pet  manjih intervencija na gašenju niskog rastinja.

 

PRONALAŽENJE NEEKSPLODIRANIH UBOJNIH SREDSTAVA – NUS

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Dana 18.04.2016. godine, u 14:00 sati, zaprimljena službena zabilješka od strane Policijske stanice Bihać, o postojanju NUS-a, u naselju Bijelo Brdo. Radi se o ćetiri ručne bombe i 20 metaka raznih kalibara. Pomenuti NUS je uklonjen u 15:00 sati, od strane „A“ tima Federalne uprave civilne zaštite.

Tuzlanski kanton

U protekla 24 sata, Kantonalni operativni centar zaprimio je prijavu za NUS sa područja općine Kalesija, radi se o dvije ručne bombe, u naselju Gornji Rainci.

„A“ tim za uništavanje NUS-a FUCZ/KUCZ vršio je izuzimanje i uništavanje NUS-a na području općina Lukavac i Banovići.

 „B“ tim za deminiranje FUCZ /KUCZ nastavio je izvođenje radova na zadatku Kazin tuk – Zelina na području općine Kalesija.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Dana 18.04.2016.godine u 08:50 sati, putem Policijske uprave Široki Brijeg, stigla je prijava o pronalasku ručne granate u mjestu Ljuti Dolac, grad Široki Brijeg.

Dana 18.04.2016.godine u 09:00 sati, putem Policijske uprave Posušje, stigla prijava za više vrsta NUS-a, koji je pohranjen u skladištu Policijske uprave Posušje.

O primljenim informacijama obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite.

Bosansko-podrinjski kanton

Općina Goražde. Dana, 18.04.2016.godine, nakon dojave građana o pronalasku NUS-a, u ulici Bekta Gacke bb, „A“ KUCZ/FUCZ tim  izašao je na lice mjesta, gdje je preuzet projektil 122 mm. Također, istog dana nakon dojave o pronalasku NUS-a u ul.31.DUB-e, „A“ KUCZ/FUCZ tim izašao je i preuzeo ručnu bombu. Preuzeti NUS je uredno uskladišten.

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. Prijava NUS-a, na lokalitetu Ahmića, radi se o mini PROM 1. Obavješten Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite i „A” tim Busovača.

Kanton Sarajevo

U izvještajnom periodu Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je četiri  informacije o pronalasku NUS-a i to:

–    dana, 18.04.2016.godine, od strane Općinskog operativnog centra civilne zaštite Hadžići, obaviješteni da se na lokalitetu Igmanski put Hadžići, nalazi NUS,

       dana, 18.04.2016.godine, u 09:55 sati, od strane građanina, obaviješteni da je u ulici Alberta Fortisa br.18., općina Stari Grad, pronađeno više bombi,

        dana 18.04.2016.godine, u 13:50 sati, od strane Općinskog operativnog centra civilne zaštite Ilijaš, obaviješteni da je u naselju Korita  pronađena  granata,

       dana, 18.04.2016.godine u 14:30 sati, od strane Općinskog operativnog centra civilne zaštite Centar, obavješteni  da je u ulici Kromolj bb, pronađena granata.

O primljenim informacijama obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite, koji su navedeni NUS uklonili  u toku jučerašnjeg dana. 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE