Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 17./18.03.2018.godine, do 10:00 sati

 POPLAVE – VODOSTAJI

 

Unsko-sanski kanton

Zbog obilnih kišnih padavina u protekla 24 sata, vodostaji svih rijeka i rječica na području ovog Kantona su u porastu.

Grad Bihać. Vodostaj rijeke Une u Bihać u 07:00 sati iznosi 126  cm, a jučer u isto vrijeme je iznosio 105 cm i u porastu je. Zbog izlijevanja rijeke Une u prekidu su lokalni putevi Kulen Vakuf-Klisa i Pokoj-Zulići.

Vatrogasna jedinica grada  Bihaća imala je intervenciju na ispumpavanju vode iz dvorišta kuće u mjestu Rekići.

Grad Cazin. Zbog izlijevanja vode na kolovoz obustavljen je saobraćaj na lokalnom putu Kovačevići-Liskovac, alternativni pravac je preko Skokova. Na dijelu Magistralnog puta M-4.2, u mjestu Huremagići, zbog poplavljenog kolovoza saobraćaj se odvija jednom kolovoznom trakom.

Općina S.Most. Zbog obilnih padavina došlo je do porasta vodostaja, što je prouzrokovalo povećanje dotoka oborinskih voda, te  poplavilo poljoprivredno zemljište u naseljima Mahala i Krkojevci. U pomenutim naseljima podzemne vode ponovno ugrožavaju stambene objekte u naselju Mahala.

Općina Velika Kladuša.  Na regionalnom putu R-401 Velika Kladuša-Bužim u mjestu Gradina došlo je do plavljenja kolovoza u dužini oko 30 metara, pa se saobraćaj odvija otežano. Dio lokalnog puta Zborište-Stabandža zatvoren je za saobraćaj zbog vode na kolovozu, saobraćaj se preusmerava na alternativni pravac.

Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je tri intervencije na ispumpavanju vode iz podrumskih prostorija.

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u porastu duž cijelog toka kroz Posavski kanton. Visina vodostaja izmjerena jutros u 07:00 sati, na vodomjernim stanicama iznosila je:

–   Bosanski Brod ———– ————–     757 cm (pripremno stanje), jučer 734 cm,

–   Bosanski Šamac ———————–     606 cm (pripremno stanje), jučer 582 cm,

–   Orašje ————————————-    814 cm (pripremno stanje), jučer 799 cm.

 

Tuzlanski kanton 

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 198,98 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je viši za 1 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 36,90 m3/s.

 

Zeničko-dobojski kanton

Vodostaj rijeka  i svih vodenih tokova na području Kantona  je u granicama normalnog.

 

Zapadnohercegovački kanton

Vodostaj rijeke Trebižat, na vodomjernoj stanici Humac, izmjeren jutros u 07:30 sati, iznosio je 266 cm, dok je jučer iznosio 279 cm (na 280 cm počinje redovna obrana od poplava).

 

Srednjobosanski kanton

Vodostaji na području Kantona su u porastu.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Vodostaji rijeka

VODOTOK HIDROLOŠKA POSTAJA VRIJEME VODOSTAJ REDOVNA OBRANA OD POPLAVA
Neretva Mostar 07:30 sati 523 cm 850 cm
Trebižat Humac 07:30 sati  270 cm 280 cm
Krupa Dračevo 06:30 sati 255 cm 300 cm
Bregava Stolac 07:00 sati 102 cm 110 cm
Buna Buna 07:00 sati 278 cm 265 cm

 

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine S.Most imala je intervenciju na gašenju dimnjaka.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj imala je intervenciju na gašenju zapaljenog dimnjaka u mjestu Liješnica, požar je ugašen.

Općina Vareš. Vatrogasna jedinica općine Vareš imala je intervenciju na gašenju zapaljenog dimnjaka u mjestu Vareš Majdan u zgradi M8, požar je ugašen.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju od 13:40 do 14:20 sati u naselju Vrapčići, gdje je gorio dimnjak.

Općina Čapljina. Profesionalna vatrogasna jedinca općine Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara od 11:00 do 11:50 sati u Babanovom selu, gdje je gorio dimnjak.

 

Tuzlanski kanton

Općina Živinice. Vatrogasna jedinica općine Živinice imala je intervenciju na gašenju požara u kom je gorio pomoćn objekat – šupa u naselju Golubinjak.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je dvije intervencije na gašenju zapaljenih dimnjaka na stambenim objektima i jedno naručeno spaljivanje dimnjaka na poslovnom objektu.

 

OBLAST  VODOSNABDIJEVANJA

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Zbog povećanja mutnoće vode na izvorištima potrošačima se i dalje preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piće.

 

O S T A L O

 

Kanton Sarajevo

Općine Ilidža. Jutros u 08:45 sati, od strane GSS općine Ilidža, stigla informacija da je petnaestogodišnja djevojka, čiji je nestanak prijavljen prije tri dana, sinoć pronađena živa i zdrava. Ova služba je bila uključena u traganje za nestalom djevojkom, čije je prebivalište na području općine Ilidža.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE