Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 14./15.12.2019.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Zapadnohercegovački kanton

Vodostaj rijeke Trebižat, na vodomjernoj stanici Humac, jutros u 08:00 sati, iznosio je 310 cm, sa trendom -1 cm (jučer, u isto vrijeme iznosio je 315 cm, s tim da su na visini vodostaja od 280 cm preduzimaju redovne mjere obrane od poplava, a na 330 cm izvanredne mjere).

 

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle, imala je intervenciju na gašenju požara, u naselju Mejdan, gdje je gorio dimnjak.

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinice, imala je intervenciju na gašenju porodične kuće, u naselju Gornje Dubrave.

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica grada Srebrenik imala je intervenciju na gašenju dimnjaka, u ul.Oslobodilačke brigade.

Grad Gradačac. Vatrogasna jedinica grada Gradačac imala je intervenciju na gašenju porodične kuće, u naselju Zukići.

 

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je jednu manju intervenciju u ul. Bulevar 7. korpusa, gdje je došlo do požara na nadstrešnici ulaza u kuću.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenice, imala je intervenciju od 12:20 do 16:00 sati, u Novom Selu br.52, na gašenju zapaljenog dimnjaka, gdje se požar proširio na krovnu konstrukciju, na kući. Pričinjena je materijalna šteta, povrijeđenih nije bilo. Požar je ugašen.

Općina Zavidovići. Vatrogasna jedinica općine Zavidovići imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Beše, gdje je gorio plast sijena. Požar je ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imali su sedam manjih intervencija i to: pet na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru, jednu na obezbjeđenju kulturno sportskog događaja te jednu intervenciju po dojavi da se u zgradi osjeti miris plina.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na području grada Zenica, timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES), uklonili su granatu TF-88 155 mm.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite i dalje radi na  prikupljanju informacija,  te je spremna da se odmah u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija vezano za nestale osobe (dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice), uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

 

 

         OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE