Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 14./15.08.2016. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar.  Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je 3 veće i jednu manju intervenciju na gašenju požara, i to:

– od 12:05 do 14:20 sati, na putu za Aluminiski kombinat, gdje je gorjela trava,

– od 14:40 do 15:15 sati, u Kosoru, gdje je gorjela trava,

– od 18:40 do 19:15 sati, u Titovoj ulici, u blizini željezničke stanice, gdje je gorjela trava.

Općina Čapljina.  Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je 4 veće i jednu manju intrvenciju na gašenju požara, i to:

– od 12:20 do 18:05 sati, u Dračevu, kod Brstina kuća, na granici sa R. Hrvatskom, gorjela je trava i šuma,

– od 15:30 do 18:25 sati, u Gabela polju, u blizini repetitora i solarnih panela, gorjela šaša,

– od 16:20 do 16:50 sati, na Bivolju brdu – Strmac, u blizini kuća, gorjela trava i sitno rastinje,

– od  20:00 sati, požar u Gabela polju, u nepristupačnom močvarnom dijelu gorjela je trska.

Tokom noći predstavnici profesionalne vatrogasne jedinice nadzirali su požarište. Trenutno nema otvorenog plamena, ali se vidi dim. Požarište je pod nadzorom.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

UKLANJANJE I UNIŠTAVANJE MINA IZ RIJEKE UNE

Ronilački tim Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Češke u saradnji sa predstvanicima FUCZ-e, u periodu od 01.08. do 14.08.2016.godine, radili su na uklanjanju i uništavanju minsko-eksplozivnih sredstava iz rijeke Une, na širem području Bihaća.

Daljnja saradnja sa predstavnicima ronilačkog tima iz R. Češke nastavlja se krajem avgusta i početkom septembra, kada će se raditi na uništavanju minsko-eksplozivnih sredstava iz rijeke Une.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Olovo. Od strane TUN tima FUCZ-e i ekipe Civilne zaštite općine Olovo, izvršeno je uklanjanje i uništavanje NUS-a pronađenog od strane JKP “Bioštica” Olovo. NUS pronađen prilikom iskopa kanala, pored puta, na koji način je izvršena i njegova aktivacija (fugasna mina). Ugašena je vodom i zemljom, zatim je u posudi prekrivenoj pijeskom transportovana iz naseljenog mjesta i neutralizirana.

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Kantonalni operativni centar zaprimio je dvije dojave o postojanju NUS-a, i to: u mjestu Vlašić – Kostolac..1 NUS, te u mjestu  Ljubin Han…1 tromblon.

O S T A L O

POMOĆ STANOVNIŠTVU REPUBLIKE MAKEDONIJE

Tim FUCZ-e i KUCZ-e Sarajevo i dalje nastavlja sa aktivnostima na otklanjanju posljedica nedavnih katastrofalnih poplava na području općine Ilinden – Skoplje. Pripadnici FUCZ-e rade na ispumpavanju vode, dok pripadnici–vatrogasci KUCZ-e Sarajevo, nakon toga vrše sapiranje industrijskih krugova.

U jutarnjim satima tim je obišao gradonačelnik Skoplja, koji im se lično zahvalio na angažovanju u pružanju pomoći Republici Makedoniji.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Olovo. Na snazi je i dalje Odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće na dijelu općine Olovo, u ul Krivajska, uzrokovane pojavom odrona.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE