Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 13./14.12.2019.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Zapadnohercegovački kanton

Vodostaj rijeke Trebižat, na vodomjernoj stanici Humac, jutros u 08:00 sati, iznosio je 315 cm (jučer, u isto vrijeme iznosio je 272 cm, s tim da su na visini vodostaja od 280 cm preduzimaju redovne mjere obrane od poplava, a na 330 cm izvanredne mjere).

 

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle, imala je intervenciju na gašenju požara, na staroj baraci u ulici Ludviga Kube. Požar je ugašen.

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinice, imala je dvije intervencije na gašenju požara i to: požar koji je zahvatio dimnjak i dio krova u restoranu „Brdak“, na lokalitetu Vrnajevići – Kotornica, naselje Đurđevik, te požar koji je zahvatio dimnjak i dio krova na porodičnoj kući u naselju G. Lukavica. Požari su ugašeni.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Grude. U 00:30 sati, došlo je do požara na električnom brojilu, u mjestu Grudska Vrila. U intervenciji su učestvovala dva vatrogasca sa jednim vozilom kao i dežurna ekipa elektrodistribucije Grude, uzrok požara je kvar na brojilu koji je otklonjen, veće štete nije bilo.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imali su tri manje intervencije i to: jednu na gašenju požara dimnjaka, jednu na gašenju požara otpadnog materijala, te jedno obezbjeđenje vatrometa.

 

OŠTEČENJE ELEKTRIČNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Od 19:00 sati, u prekidu je dio 10 kv DV Seperacija-Golubić.

Općina Sanski Most. Od 00:30 sati, u prekidu je dio 10 kv DV Kamengrad.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na području općine Hadžići, timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES), uklonili su ručnu bombu ratne proizvodnje i 14 komada inicijalnih dijelova za ručnu bombu.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite i dalje radi na  prikupljanju informacija,  te je spremna da se odmah u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija vezano za nestale osobe (dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice), uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je žuti meteoalarm za područje Kantona 10, zbog udara vjetra između 40 i 60 km/h.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE