Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH,za dane 13./14.04.2016. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Intervancija vatrogasaca u vremenu od 15:25 do 17:00 sati, u mjestu Sovići, gdje je gorjela trava.

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasci su imali intervenciju, na motelu „ Bosna „ u mjestu Putićevo, gdje je gorjela elektro instalacija. Požar je ugašen. Pričinjena manja materijalna šteta.

Općina Busovača. Vatrogasci DVD Busovača, imali su intervenciju u naselju Donja Rovna, gdje je gorjelo nisko rastinje. Materijalna šteta nije utvrđena .

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Sarajevo imala je dvije intervencije na gašenju niskog rastinja.

 

PRONALAŽENJE NEEKSPLODIRANIH UBOJNIH SREDSTAVA – NUS

 

Tuzlanski kanton

„A“ tim za uništavanje NUS-a FUCZ/KUCZ, vršio je izuzimanje i uništavanje NUS-a, na području Zeničko – dobojskog kantona, u općini Tešanj.

 „B“ tim za deminiranje FUCZ /KUCZ, nastavio je izvođenje radova na zadatku Kazin tuk – Zelina, na području općine Kalesija.

Bosansko-podrinjski kanton

Općina Pale Federacije BiH. Dana, 13.04.2016. godine, nakon dojave o pronalasku NUS-a, u naselju Prača, „A“ tim FUCZ-e izašao je na licu mjesta i preuzeo upaljač za PMR2a.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Olovo. Pored magistralnog puta M-18, na lokalitetu „Krivi lager“, pronađena je protivpješadijska mina PMA-2, o čemu je obaviješten Tim za UES Federalne uprave civilne zaštite, koji će navedenu minu odmah preuzeti.

Srednjobosanski kanton

Općina Donji Vakuf. Prijava NUS-a, na lokalitetu Sović – MZ Torlakovac, radi se o nepoznatom NUS-u. O navedenom NUS-u obaviješten je vođa „A“ Tima Busovača i Tim za UES Federalne uprave civilne zaštite.

Općina Bugojno. Prijava NUS-a, u naselju Kopčić, radi se o granati. O navedenom obaviješten je vođa „A“ Tima Busovača i Tim za UES Federalne uprave civilne zaštite                                 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Dana 13.04.2016. godine, Kantonalni operativni centar civilne zaštite, zaprimio je tri prijave na postojanje NUS-a. I to u općinama:

Općina Ljubuški. Prijavljen je pronalazak nepoznatog NUS-a, u mjestu Studenci,

Općina Čapljina. Prijavljen je pronalazak NUS-a, na radilištu Veliki Brijeg, kod vojarne u Čapljini, radi se o 10 „zvončića“ – kasetnoj municiji.

Općina Jablanica.  Iz Policijske stanice Jablanica, pristigla prijava o postojanju NUS-a, radi se o ručnoj bombi, koja se nalazi u njihovim prostorijama.

Informacije o pronalasku NUS-a, prenesene su Timu za UES Federalne uprave civilne zaštite

Kanton Sarajevo

U izvještajnom periodu Kantonalni operativni centar civilne zaštite je primio dvije informacije o pronalasku NUS-a i to:

       Od strane Općinske službe civilne zaštite Ilijaš, da je u naselju Lješevo, pronađen nepoznat NUS.

       Od strane Policijske stanice Stari Grad, da je u mezarju Grličića brdo, pronađena granata.

O primljenim informacijama obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite, koji su navedeni NUS uklonuli isti dan.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE