Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 13./14.01.2016.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac izmjeren jutros u 07,00 sati, iznosio je 199,42 m.n.m..Tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer u 07,00 sati, nivo je viši za 7 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 37,4 m3/s.

Općina Doboj Istok. Dana 13.01.2016.godine, izljevanjem vodotoka Lukavica, u naselju Lukavica Rijeka, poplavljen je jedan stambeni objekat, te su privremeno izmještani stanari pomenutog objekta.

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save i dalje je u porastu duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vodostaj rijeke Une iznosi 75 cm, kritična tačka je 100 cm.

Općina Sanski Most. Vodostaj rijeke Sane iznosi 207 cm, kritična tačka je 380 cm.

Zeničko-dobojski kanton

Vodostaj rijeka na području Kantona je normalan.

Srednjobosanski kanton

Vodostaj rijeka na području Kantona je normalan.

 

POŽARI

Srednjobosanski kanton

Općina Bugojno. Vatrogasci VD-a Bugojno intervenirali su na lokalitetu Čipuljić, gdje je izbio požar na privatnoj kući. Požar blagovremeno lokaliziran bez materijalne štete.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. U ulici Londža 72, došlo je do manjeg požara u stanu. Brzom intervencijom vatrogasaca požar je ugašen. Nije bilo povrijeđenih lica, a nije ni pričinjena materijalna šteta.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Kanton Sarajevo

U izvještajnom periodu Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je dvije informacije o pronalasku NUS-a i to:

– od strane PS Vogošća, obavještenje da se u njihovim prostorijama nalazi jedna zolja,

– od strane PS Novi Grad, obavješteni da se u njihovim prostorijama nalazi jedna ručna bomba.

O primljenoj informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite.

 

O S T A L O

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

NARANĐASTO UPOZORENJE

U dane 15. i 16.01.2016.godine, očekuju se intenzivne padavine na području Hercegovine i u jugozapadnim dijelovima sa očekivanom količinom padavina od 30 do 60 mm.

Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo

Zbog najavljenih niskih temperature i obilnih padavina, stiglo je obaještenje da je u stanju pripravnosti Služba za epidemiologiju, mikrobiologiju i zaštitu i unapređenje životne sredine J.U. Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo. Priprememljene su i preporuke za ponašanje stanovništva u vanrednim prilikama koje će biti distribuirane lokalnim zajednicama i postavljene na web stranici Zavoda.

 

PROHODNOST PUTEVA

Zeničko-dobojski kanton

Na području Kantona saobraćaj se odvija bez zastoja na svim putnim pravcima po mokrim kolovozima. Povećana je opasnost od odrona zemlje ili kamenja. Magla koja se formira u jutarnjim satima usporava saobraćanje.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Saobraća se po pretežito mokrim ili djelomično vlažnim i skliskim kolnicima. Magla mjestimice smanjuje vidljivost i usporava vožnju na dionicama cesta uz riječne tokove i u kotlinama.

Kanton Sarajevo

Saobraćaj se na Kantonu Sarajevo odvija odvija otežano, uz pojačanu frekvenciju vozila.

Kanton 10.

Ceste su u jutarnjim satima skliske zbog niskih noćnih temperatura, uz vodotoke i u kotlinama magla smanjuje vidljivost, postoji mogućnost odrona zemlje i kamenja na ceste. Zimske službe vrše redovne obilaske i posipanje cesta.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE